Река Струма редовно се оцветява - откъде идва замърсяването?

Резултатите от пробите ще бъдат готови най-рано след пет дни

27.09.2024 | 19:10 Редактор:

Заради сигнал за замърсяване на река Струма край Перник няколко служби извършват проверка. Очакват се окончателните резултати от пробите на водата. Всичко започна снощи, когато граждани забелязали странно оцветяване на водата, близо до жп гарата в Перник.

"Вчера привечер сигнализираха граждани, от което ние се самосезирахме, веднага подадохме сигнал и на 112 и информирахме министър, областен управител", каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

Още в 07:00 ч. сутринта в града беше изпратена мобилна лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда и екип от РИОСВ-София.

Взети са проби от три места по течението на реката

"Забелязват се утайки отстрани, само по бреговете, жълто-кафяви утайки. Засега от тези, които сме взели, и измерените експресни показатели на място, е в норма", заяви старши експертът от РИОСВ-София Людмила Халачева.

Взети са проби от три места по течението на реката. Замърсяването е засечено в района на гара "Разпределителна", която се явява и индустриална зона на Перник.

Мирослав Сашов работи в индустриалната зона на града и казва, че замърсявания на водата тук се случват често. 

"Не е за първи път това нещо. Кафява е имало случаи да е, по-мръсна, по-мътна да е водата. Не мога да кажа какво се случва и откъде идва тази мърсотия", коментира Сашов.

Резултатите от пробите ще бъдат готови най-рано след пет дни.

"Ние сме готови по всяко време, с целия потенциал с който разполагаме в момента, да влезем във фирмите, да се видят техните зауствания, какъв тип производство, ако трябва да се оцветява водата, предприятие по предприятие. За съжаление, санкциите са много малки, те са финансови повечето пъти, които големи компании могат да си ги позволят, и това не е за тях никаква мярка, която може да ги възпре", добави кметът на Перник.

По случая се е самосезирала прокуратурата в Перник, която води разследване.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: БГНЕС