Силен инвеститорски интерес от Азия се насочва към Пловдив

Това стана ясно по време на Real Estate Business Forum на Imoti.net за града и региона

27.09.2024 | 13:08 Редактор:
Следващата среща на Real Estate Business Forums 2024 ще се проведе на 1.10.2024г. в гр. Варна.
Следващата среща на Real Estate Business Forums 2024 ще се проведе на 1.10.2024г. в гр. Варна.

Засилен интерес към двустайни и тристайни жилища имат купувачите на недвижими имоти в гр. Пловдив. Това стана ясно по време на срещата на Real Estate Business Forums 2024 в града, където експерти от имотния бранш представиха тенденциите и очакванията за пазара през следващата година.

От януари до август средната площ на продадените жилища в Пловдив е 86 кв. м, като сред основните причини за продажба са необходимост от финансови средства и излизане от инвестиция, а 47% от купувачите търсят имот за живеене и само 23% приемат покупката като инвестиция. Всичко това стана ясно от анализ на пазара в Пловдив, изготвен и представен от екипа на Имотека начело с Мариета Гаргова. 

По време на форума на Imoti.net, Радослава Луканова от Пощенска банка информира присъстващите в залата, че средният размер на усвоен жилищен кредит е 102 хил. евро за страната, и 83 хил. евро за Пловдив. Началникът на отдел "Специализирани центрове" допълни, че 69% е средният процент финансиране в Пловдив.  

 

Изпълнителният директор на Клъстер Тракия икономическа зона Катя Стайкова също беше сред лекторите на бизнес форума на Imoti.net. Представяйки най-голямата икономическа зона в Източна Европа, Стайкова изненада аудиторията, като сподели, че се наблюдава засилен инвеститорски интерес от Азия, сред които е първият голям китайски инвеститор в област индустрия - за производство на автомобилни части.

В края на форума организаторът на Real Estate Business Forums и управител на Imoti.net Снежана Стойчева получи поздравленията на кмета на община Пловдив Костадин Димитров за усилията на екипа и възможността да бъдат представени иновации и добри практики за бъдещото развитие на града. 

Следващата среща на Real Estate Business Forums 2024 ще се проведе на 1.10.2024г. в гр. Варна.  

 

Бизнес дискусиите са част от проекта Real Estate Business Forums & Awards. Церемонията по връчване на престижните статуетки се проведе през месец май, като списък с всички отличени може да бъде разгледан – ТУК. Основната мисия на Real Estate Business Forums & Awards е да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите.

Генерален партньор на Real Estate Business Forums & Awards 2024 е Пощенска банка. Основен партньор е Имоти Премиер.  Проектът се организира с подкрепата на Unique Estates, New Estates,  Явлена и ЕРА Недвижими имоти, Caffitaly Bulgaria, DEVIN, Хипермаркети HIT MAX, shop.gladen.bg.

Институционални партньори на проекта са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Френско-българска търговска и индустриална камара, Международна федерация за недвижими имоти "FIABCI", Камарата на строителите в България, Българската фасилити мениджмънт асоциация, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес и Камара на архитектите в България. 

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник "Строител" и Stolica.bg.