Няма проблем със заплатите в градския транспорт на София, но автобусите може да спрат

Васил Терзиев създава изкуствено кризи, които впоследствие героично да разреши, коментира Антон Хекимян

26.09.2024 | 19:10 Редактор:

Запорирани са сметките на Столичния автотранспорт заради натрупани задължения. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев. Фирмата, която е наета да ремонтира общежитието на общинското дружество в жк. "Дружба", е завела съдебен иск за неполучени средства. 

За проблемите в Столичния автотранспорт заговори кметът на София – Васил Терзиев. Той заяви, че от сряда сметките на Дружеството са запорирани. Терзиев обясни, че дружеството има натупани 20 млн. лева задължения през годините. 

"Добрата фея г-н Василев отново трябва да търси решение как това дружество да бъде спасено. Когато тези дружества спрат да работят, няма градски транспорт", коментира кметът на София.

От БСП в местния парламент отхвърлиха обвиненията, че новото ръководство носи вина за ситуацията в градския транспорт. По думите на Ваня Григорова проблемът е възникнал от планиран ремонт на общежитие през 2020 година, когато са били отделени 1,2 млн. лева за ремонт. А във Facebook профила си общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян заяви, че кметът Васил Терзиев създава изкуствено кризи, които впоследствие героично да разреши.

"Проблемите в автотранспорта и електротранспорта са много дълбоки и от много време, но да се твърди, че причината за тези проблеми е новото ръководство, е нищо повече от цинизъм. Документите по запора на сметките на Столичния автотранспорт и по работата в общежитието за служители на градския транспорт в "Дружба" са крити от новото ръководство 45 дни и едва през последните няколко дни са им дадени на флашка", заяви общинският съветник от БСП Ваня Григорова.

Възможност за преговори

От фирмата изпълнител, заради която е наложен запорът, обявиха готовност за преговори със Столичния автотранспорт. 

"Ние сме в готовност за преговори с оглед постигане на разумен консенсус, така, че да бъде максимално защитен общественият интерес и да не се натрупват допълнителни задължения за дружеството, което поставя в риск нормалното функциониране на столичния градски транспорт", гласи позицията.

Не е ясна съдбата на градския транспорт

А от "Столичен автотранспорт" заявиха, че общинското дружество работи, без да се споменава дали градският транспорт ще спре. 

"Към настоящия момент регулярно се изплащат трудовите възнаграждения на служителите в дружеството и се осигуряват основните средства и материали, необходими за непрекъсваемото обслужване на гражданите и гостите на столицата", се казва в позицията.

В края на работния ден от Министерството на финансите уточниха, че предоставените средства на Столичната община за градски транспорт до момента възлизат на близо 67 млн. лв. и добавиха, че във връзка с възникналата ситуация са готови на разговори с общината.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)