fallback

Твърда българска реакция след разделянето на РСМ и Албания по пътя към ЕС

Решението на Брюксел е очаквано на фона на острия тон на Скопие към София

26.09.2024 | 13:46 Автор: Толя Стоянова

Албания и Република Северна Македония ще бъдат разделени по пътя им към членство в Европейския съюз (ЕС). Тирана започва преговори. Държавите членки единодушно са решили процесът да започне.

Източници от Брюксел коментират неофициално, че това означава разделяне на Тирана и Скопие по пътя им към Европейския съюз. Официално това трябва да стане на втората междуправителствена конференция ЕС-Албания, която ще се проведе в Люксембург на 15 октомври.

Преговорите със Северна Македония и Албания за членство започнаха на 19 юли 2022 г., но към момента нито една от двете държави не е отворила преговорни глави. 

Темата коментираха и българските депутати, според които решението на Брюксел е очаквано на фона на острия тон на Скопие към България.

"В Европейския съвет, в Европейската комисия много добре сме чути, а резултатът е, че Албания върви напред. Тя прие българското малцинство, а нашите колеги в Северна Македония - да понесат това, което с тяхното поведение, са си сътворили", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"РСМ трябваше да реши - иска ли да приеме българите в своята Конституция, или пътят ѝ към Европа се затваря", каза Кирил Петков от ПП-ДБ.

"Или признава наличието на българите като основен държавотворен елемент в своята държава, или остава извън преговорния процес" каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Нормална реакция на Брюксел след изказванията на официалните лица от Македония", отбеляза Борислав Гуцанов от БСП.

"Те не могат дори да се надяват да започнат преговори. Още повече с непремерените изказвания на техни ръководители", заяви Тошков Йорданов от "Има такъв народ".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback