fallback

Автоинструктори окупираха жълтите павета в два протеста заради новите правила

Слабата подготовка води до огромен брой жертви по пътищата, коментираха протестиращи

25.09.2024 | 18:52 Автор: Елеонора Танева

До 4 пъти право на явяване на теоретичен и практически шофьорски изпит в рамките на шест месеца, въвеждане на електронни картони за отчитане на часовете по кормуване, както и GPS тракер за проследяване на маршрута, по който се движи учебният автомобил. Това са част от промените, които изправиха едни срещу други браншови организации. 

"10 години сигурно се борим за този момент, защото искаме този сектор да изсветлее, да няма нищо на тъмно. Те могат да си протестират, но нека да ми посочат една област в обществения живот, която да не е дигитализирана", каза Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. 

"Нали не искате вашето дете да е взело курса само с 30 км в квартала. Нали не искате вашето дете никога да не е карало по магистрала. Всички деца на България са ценни", коментира Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

"Слабата подготовка води до огромен брой жертви по пътищата. Тук съм и като пешеходец, тук съм и като шофьор, който е на пътя всеки ден и който зависи от подготовката на тези хора, които излизат от школите", заяви членът на УС на Съюза на международните превозвачи Митко Рашков.

Няколко часа по-късно на същото място се събраха и противниците на промените. Ябълката на раздора се оказа проследяването на учебните часове с GPS. 

"Никъде в Европа няма задължително изискване да бъдете следени на работното си място, ако не сте съгласували това с вашия работодател. Държавата не ми е работодател на мен. Държавата не може да ме задължи. 7 браншови организации дадохме становище по наредбата и документацията. Те бяха отхвърлени и казаха "така ще бъде, така ще бъде", изрази позицията си Йонко Иванов от Обединен инструкторски бранш.

Председателят на Съюза на автоинструкторите във Варна Атанас Балабанов не е против самата дигитализация, когато тя обаче е направена по начин, който да им помага. 

"Досега има 4 системи, които са в системата на изпълнителна агенция и касаят конкретно автошколите. Нито една от тези 4 системи не работи както трябва. Ние само обучаваме, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", в лицето на изпитващите, казва дали този водач може самостоятелно да управлява или не", поясни Балабанов.

И така протестът се прехвърли до Министерството на транспорта, чуха се и призиви за оставки. 

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.

fallback
Още от България
fallback