Граждани се събират пред Събедната палата на делото за смъртта на Ани и Явор

"Заедно срещу безумията по пътищата" ще отправи няколко искания на 26 септември

25.09.2024 | 08:06 Редактор:
Граждани се събират пред Събедната палата на делото за смъртта на Ани и Явор
Граждани се събират пред Събедната палата на делото за смъртта на Ани и Явор

На 26 септември от 14:00 ч. в сградата на Съдебната палата в София Апелативният съд ще се гледа делото за причиняване смъртта на Ани и Явор, чийто живот беше отнет, пресичайки пешеходната пътека на бул. "Сливница".

Делото е образувано по жалби срещу решението на СГС като първа инстанция. На първа инстанция СГС постанови присъда в размер на 9 години, след намаляване на присъдата с 1/3 поради признаването на фактите и обстоятелствата в обвинителния акт се определя на 6 години ефективно.

От Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата" призовават всеки, за когото човешкият живот е ценност и всеки, който е непримирим към грубото нарушаване на правилата, да се присъедини към тях, защото "България няма деца за убиване".

Организаторите смятат да отправят следните послания:

- Апел за справедлива присъда за причиняване смъртта на Анна-Мария Малчева и Явор Стоянов на 08.05.2023 г., вследствие на извършено пътно-транспортно произшествие на пешеходна пътека на бул. „Сливница“ и ул. „Русе“ в град София;

- Изразяване на дълбока болка и възмущение от присъдата за погубените животи на Ани и Явор на първа инстанция;

- За справедливи и ефективни присъди: присъдите са основен фактор за превенция, те са сигнал към цялото общество да се извлече поука от трагедиите така, че да не се повтарят;

- За подкрепа към родителите и близките на Ани и Явор;

Снимка: БГНЕС