Външният министър: Силата на НАТО е основополагащ фактор за сигурността

Всички страни членки ще бъдат наистина сигурни, когато Украйна стане пълноправен член, заяви Иван Кондов

25.09.2024 | 07:41 Редактор:
Иван Кондов взе участие в Трансатлантическата вечеря, давана от Антъни Блинкен.
Иван Кондов взе участие в Трансатлантическата вечеря, давана от Антъни Блинкен.

Участие в Трансатлантическата вечеря, давана от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, взе министърът на външните работи Иван Кондов.

"Значението и силата на НАТО се доказа като основополагащ фактор за сигурността в светлината на днешните предизвикателства. Малко хора можеха да предвидят това преди 20 години", заяви в изказването си пред своите колеги на форума той.

Кондов изтъкна още, че всички страни членки ще бъдат наистина сигурни, когато Украйна стане пълноправен член на НАТО. В изказването си българският външен министър подчерта още, че подсилването на източния фланг на НАТО и засилването на сигурността на региона на Черно Море са от огромно значение за сигурността. Той отбеляза и усилията на България в тази насока.

Трансатлантическата вечеря се организира традиционно от Държавния секретар на САЩ за външните министри на НАТО и ЕС, в рамките на откриването на годишната сесия на ОС на ООН.

По-рано през деня Иван Кондов разговаря с представители на ръководството на Американския еврейски комитет (AJC) - една от най-влиятелните еврейски организации в САЩ.

Снимка: Министерството на външните работи