fallback

С осем ареста приключи протестът на животновъдите край Симитли

В недоволството са взели участие над 100 животновъди от Благоевградско

04.02.2015 | 15:33 Автор: Ирина Георгиева

С осем ареста приключи протестът на животновъдите край Симитли, който започна в 11:00 часа, съобщиха от радио "Фокус" - Пирин. По думите на Иван Чалъков, заместник председател на Съюза на животновъдите в България в началото на протеста осем души са били задържани за нарушаване на обществени ред. В недоволството са взели участие над 100 животновъди от Благоевградско.

По-късно през деня шестима са били освободени, като сред двамата останали арестувани е бил и самият Чалъков. Той е категоричен, че правата на протестиращите са били нарушени и допълни, че въпреки очакванията на животновъдите, протеста да бъде уважен от представители на МЗХ, такива не е имало:

"Нас не ни интересува дали ще присъстват представители на министерството, а да се намери решение на нашите проблеми." - коментира още Чалъков.

Чалъков допълва, че ако не се намери решение на проблемите на животновъдите до края на другата седмица, от бранша отново ще излязат на протест. По думите му, докато той е бил в ареста, останалите на протеста са обсъдили следващите действия.

"Докато бях в ареста, животновъдите са обсъждали различни варианти за последващи действия, като те са започнали от блокиране на границата при Кулата и Гоце Делчев до национален протест пред МЗХ. В крайна сметка стигнахме до единодушното решение – да изчакаме тази седмица и ако до 18 февруари няма решение на проблемите ни, отново ще излезем на протест." - обясни Чалъков. 

Представители на бранша в района на Симитли не са участвали в провелият се протест, съобщи Апостол Апостолов, кмет на община Симитли. По думите му, той е провел разговори с животновъдите в Симитли относно техните проблеми и ще търси начин да им съдейства. 

На днешното заседание на МС беше прието решение, с което се осигуряват 4 млн. 625 хиляди лв. за закупуване на ваксината за „син език”, с която трябва да се ваксинират всички овце и говеда на територията на цялата страна през пролетта.

"Имам уверението на директора на БАБХ, че има производители с налична такава ваксина и от там 1-ви март може да започне ваксинацията на животните. Процедурата се провежда от БАБХ, ние осигуряваме средствата." - заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

 

fallback
Още от България
fallback