fallback

Защо юристи настояват за отхвърляне на ветото на Румен Радев върху Закона за адвокатурата?

Промените се политизират, каза адвокат Людмил Рангелов

24.09.2024 | 18:39 Автор: Вяра Димова

Водещи юристи настояват парламентът спешно да отхвърли президентското вето върху Закона за адвокатурата. Президентът Румен Радев наложи вето върху няколко текста. Основно за така наречения "особен представител". Той е фигурата, която представлява отсъстващата страна.

"Двама души, които са в брак - единият иска да прекрати брака, но той не знае къде е другата му половинка - заминала е за чужбина. Тогава той подава молба, че иска да се разведе, а страната, която отсъства, следва да бъде представлявана от адвокат, който се нарича особен представител", коментира адвокат Людмил Рангелов.

"Особен представител" се назначава от съда по предложение на местната адвокатска колегия. До момента заплащането му се е определяло от съда. Новият закон обаче предвижда това да правят самите адвокати.

"Основният спор тук е кой да определя възнаграждението на този особен представител. Това е големият спор между законодателя и президента", смята Рангелов.

Един от аргументите за ветото е, че адвокатските организации се възприемат като сдружения на предприятия, които сами определят цените, обясняват юристи.

"Законът не гарантирал справедливостта и прозрачността при назначаването на особените представители - това въобще не отговаря на реалността. Назначаването винаги става през колективен орган", обясни адвокат Димитър Марковски в предаването "Денят ON AIR".

За адвокат Рангелов промените в Закона за адвокатурата не са съществени за българското общество и правосъдната система, но се политизират.

"Моментът, в който Радев наложи това вето, бе разбран от някои политици като удобна възможност да атакуват президента", посочи Рангелов.

На фона на това днес ветото трябваше да бъде обсъдено в правната комисия, но заседанието пропадна. Някои политически нагласи са ясни - "Продължаваме промяната" ще подкрепи действията на държавния глава.

"Не дават справедливост на гражданите при определянето на техния особен представител и неговото възнаграждение. Заради тези 5% ние ще подкрепим ветото на президента", обяви Лена Бориславова.

Позицията на Делян Пеевски също е ясна - той атакува остро президентското вето преди дни.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

 

fallback
Още от България
fallback