fallback

Даваме най-много пари за полиция в ЕС, но служителите не са навън, а по бюрата

Въпросът за свиване на полицейската администрация се повдига редовно

23.09.2024 | 19:35 Автор: Беатрис Младжова

България дава най-много пари за полиция от всички страни в Европейския съюз. Това сочи статистика на Института за пазарна икономика. Но се оказва, че служителите на реда у нас масово работят на бюро, а не по улиците. 

Малко над 1400 души живеят в стражишкото село Кесарево. За сигурността им се грижи един полицай. А поводи за намеса от органите на реда има - нападения, опасно шофиране, кражби. 

"Най-вече желязо, инструменти, вкъщи нас ни няма колелета се крадат, карат с над 200. Направо не можеш да видиш номера. Прави "джуф" и не я виждаш", коментира Мариана Владимирова.

Столичаните са недоволни от работата на служителите

В София полиция има, но немалко столичани не са доволни от професионализма на органите на реда. Пресен е примерът на Антоанета Борисова. Миналата седмица тя пострада на Околовръстното, където кола с мигранти катастрофира в нейния автомобил. Заради последвал неточен тест за наркотици Антоанета прекара 16 часа в ареста редом до провинили се, а всъщност е невинна. 

"Не може три часа по-късно, след като вече не съм зад волана, да ми се взимат тези проби, след като никой не знае третирана ли съм с някакви медикаменти. Бях третирана като престъпник с всичките наранявания, които имах", посочи Борисова.

Тежка администрация в МВР

На този фон България е лидер в ЕС по средства, заделени от брутния вътрешен продукт за полицията, показва изследване на Института за пазарна икономика. 

"2,5% от БВП, което за целия ЕС е най-високият процент. Разглеждайки данните, ми направи голямо впечатление всъщност колко е малък делът на тези заети, които са полицаите на терен. Най-големи са проблемите явно в Северозападна България, където във Видин, Монтана, Враца, там тези, които се занимават с противодействие на престъпността, в охрана, са едва по 7-8 души, докато престъпленията са около 1500 годишно", заяви представителят на Института по пазарна икономика Зорница Славова.

Администрацията отежнява структурите на МВР, смятат бивши кадри на системата. 

"Отделно от всичко са регистрационните и лицензионни служби - за документи за самоличност, КАТ, КОС - за оръжията, Миграция - те също нямат полицейски функции. Най-голямата болка са тези, които полицаите наричат "чантаджии" - това са служителите на "Човешки ресурси", юрисконсулти, финансово осигуряване", посочи адвокатът с 13 години стаж в МВР Галентин Грозев.

Въпросът за свиване на полицейската администрация се повдига редовно, но до осезаеми действия не се стига.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback