fallback

Откриха глава на статуя в Хераклея Синтика

Археолозите разкриват сграда с подова мозайка

23.09.2024 | 12:39 Автор: Толя Стоянова

Започна разкриването на сграда с подова мозайка в античния град Хераклея Синтика, съобщиха археолозите, които работят на място. За първи път, откакто градът се проучва, те се натъкват на мозаечен под. А новата статуя, която беше открита в края на миналата седмица, ще бъде преместена след 10 дни в музей в Петрич. Това съобщи ръководителят на Археологически обект, който се намира в землището на село Рупите, проф. Людмил Вагалински.

Според него със сигурност има връзка между новата статуя и тази, която беше открита през юли отново на същото място - в канализацията на древния град. Все още обаче е трудно да се каже кои са хората - реално съществуващи тогава, или само митични, които двете статуи изобразяват.

Преди часове на мястото беше намерена и глава на статуя, но все още не може да се каже дали тя е от фигурата без глава. Все още се работи върху разкриването на мраморния артефакт. Ако се докаже че тя е част от фигурата, тепърва ще се тълкува защо е заровена в другия край на канала, вместо да е положена до торса на скулптурата. Освен глава, от нея липсва и дясната китка. 

"За пръв път, откакто проучваме града, се натъкваме на мозаечен под. Не е жилище, а обществена римска сграда, разположена в североизточния ъгъл на форума. Възможно е да се окаже храм. Наблизо миналата година открихме голяма оброчна плочка на Тракийския конник. Но още е рано да твърдим със сигурност какво е било предназначението на сградата", посочи още проф. Вагалински.

Археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински откриха втора статуя в големия канал на Хераклея Синтика край град Петрич на 20 септември, на входа на Клоака максима, но този път отдясно - за разлика от тази, открита в началото на юли, която бе до лявата стена на канала. Втората статуя също е на гол мъж, но лежащ по очи, има наметка на лявото рамо.

"Статуята е от същия период като предходната - от началото на новата ера, с наметало е", каза проф. Вагалински.

Според него статуята е на обществено значима личност. Статуята, която откриха в Хераклея Синтика археолозите през лятото, се намира в Историческия музей в Петрич, където може да бъде разгледана от посетителите. Предполага се, че статуята е на владетел, живял в началото на новата ера, но все още не се знае кой е изобразен на нея.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback