fallback

Реденото на партийните листи за изборите продължава - кой къде повежда?

Най-вероятната номинация на "Продължаваме промяната" ще бъде Николай Денков

22.09.2024 | 19:03 Автор: Толя Стоянова

"ДПС-Ново начало" и "Има такъв народ" - с готови листи за изборите. Очаквано лидерът на Движението Делян Пеевски повежда в Хасково, където сред опонентите му е Делян Добрев от ГЕРБ. За "Има такъв народ" - Слави Трифонов ще оглави лидерската битка в 25 МИР в София. Там той ще се изправи срещу Бойко Борисов от ГЕРБ.

Най-вероятната номинация на "Продължаваме промяната" ще бъде Николай Денков. За "Възраждане" водач е председателят Костадин Костадинов. А избрана за най-оспорваният столичен район от ДПС е Искра Михайлова.

Лидерът на социалистите Атанас Зафиров пък ще води за БСП. Интересна ще е битката и в 26 МИР в област София, където един срещу друг ще се изправят двама бивши вътрешни министри - Младен Маринов за ГЕРБ и Калин Стоянов за ДПС-Ново начало.

Стоянов е с още едно място в листите на Пеевски и зае втората позиция в Бургас, след бившия кмет на Руен Исман Осман. В морския град двамата ще се борят с кмета Димитър Николов, Цончо Ганев от "Възраждане" и Петър Кънев от БСП.

Делян Пеевски поведе в Хасково

Във Велико Търново Костадин Ангелов повежда ГЕРБ към гласовете на хората. А дясната ръка на Пеевски - Йордан Цонев - оглави листата на "ДПС-Ново начало". Той ще води и във Варна.

"Това е признание за силата на Област Хасково, разбира се, за фокуса върху област Хасково - колко е важна за ДПС. Както виждате, нещата в Хасково за ДПС се случват. Има едно ДПС - с председател Делян Пеевски и има едни други, които предадоха ДПС, регистрираха се от други партии и мисля, че уставът ясно казва какво се случва с тях", заяви зам.-председателят на "ДПС-Ново начало" Станислав Анастасов.

Подготвян за листите на Движението, още когато беше вътрешен министър, Калин Стоянов благодари за поканата във Facebook и даде заявка да спечели място на формацията от Бургас, където е регистриран втори.

"Включвам се в тази кампания като безпартиен и от гражданска квота, какъвто и ще остана и за в бъдеще. Ще участвам в предстоящите избори, за да изоблича истинското лице на хората, които ви предлагат фалшивия си морал и опаковат тежките си зависимости с несъществуващи принципи", написа Стоянов.

Социалистите масово напускат листите

Бившият председател на БСП сигнализира, че социалистите масово напускат листите, одобрени от Националния съвет на партията. Сред тях са фигури от два столични региона. А част от изтъкнатите причини за решението, според председателя на МИР Симеон Славчев, са коалиционното споразумение и диалогът сред "червените". Според него за водачи на листи са сложени хора, зависими от Делян Пеевски.

"Влязохме в тази коалиция с чисти намерения и с идеята тя да се превърне в алтернатива, но, за съжаление, БСП беше взета на концесия от Пеевски и ние повече място там нямаме. В тази връзка днес предприехме действия за излизане от коалицията и изтеглянето на всички наши предложения от листите", посочи Славчев.

В понеделник се очаква да станат ясни и листите на "Продължаваме промяната - Демократична България", както и "Алианса за права и свободи" на Ахмед Доган. Утре от ГЕРБ също ще регистрират водачите си за вота на 27 октомври.

Вижте повече в репортажа на Антония Яворова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback