Тайната на ръчния кадаиф от Самоводската чаршия във Велико Търново

Добрин Трифонов единствен в България го прави изцяло ръчно

22.09.2024 | 14:14 Редактор:

Духът на Стара България оживя на есенен празник "Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите" във Велико Търново.

В миналото Самоводската чаршия е била мястото в старата столица, на което може да намериш всичко. 

И днес тя е запазила духа на отминалите времена. Тук е единственото място в България, където се прави кадаиф изцяло ръчно. Добрин Трифонов е майстор шекерджия. 

"Няма машина, машината съм аз, аз го завъртам, аз го изсипвам, аз го събирам. Взима се подходящо брашно, за да е еластично като се изпече, добавят се вода, сол и любов", разкрива тайните си майсторът на кадаиф.

А любопитни туристи надничат през прозорците. 

"Винаги е така, понеже виждат нещо различно, което не са го виждали другаде и гледат с интерес, особено малките деца", добавя Добрин.

Златомир пък е едва на 19 години и вече е майстор по дърворезба. Той наследява семейния занаят. 

"Това е нещо семейно, което не мога да оставя да изчезне. Баща ми ме е обучавал, аз съм трето поколение дърворезбар", каза Златомир.

Прави изящни фигури и казва, че дървото има душа. 

"Тънкостта е да ти харесва на теб това, което правиш. Позитивната енергия, която излъчваш това е успехът", добавя младият дърворезбар.

И макар майсторите да казват че занаят се краде, таят надежда в днешно време да има все повече млади, които да искат да ги наследят. 

А духът на старопрестолния град привлича туристи от цялата страна и не само. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.