fallback

116 г. независима България! Манифестът на княз Фердинанд прозвуча отново в Търново

На историческия връх Царевец беше издигнато българското знаме

22.09.2024 | 13:34 Автор: Елеонора Танева

Отбелязваме 116 години от независимостта на България. Чествания и събития за празника има в цялата страна.

Точно както на 22 септември 1908 г. пред църквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването Независимостта на България, и днес словата отново прозвучаха в подножието на връх Царевец във Велико Търново. 

В ролята на княз Фердинанд за десета година влиза актьорът Милен Иванов. 

"Малко повече самочувствие не би ни навредило, грижата за народа би трябвало да бъде основна, тази независимост от едно време не знам в каква степен я имаме днес", сподели актьорът.

С шествие от църквата "Св. 40 мъченици" събралите се хора стигнаха до историческия връх Царевец. Там беше издигнато българското знаме. 

Официалните тържества тази година са под патронажа на председателя на Народното събрание Рая Назарян. 

"Много важно е днес да си припомним каква е цената и смисъла на българската независимостта и колко е важно да сме единни", призова Назарян.

Хора от цялата страна се изкачиха на историческия връх. Много от тях с децата си, за да им покажат че независимостта се извоюва всеки ден. 

"България е над всичко, мястото където живеем е мястото, което те определя като човек. Чувствам се свободна и чувството е прекрасно", сподели жена от честванията на независимостта във Велико Търново.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

fallback
Още от България
fallback