fallback

Честит празник! 116 г. от обявяването на Независимостта на България

Кулминацията на тържествата е във Велико Търново

22.09.2024 | 07:12 Автор: Елеонора Танева

В цялата страна ще има тържества по повод 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата "Св. Четиридесет мъченици", а след това и във Велико Търново.

С провъзгласяването на независимостта на България се издига международният авторитет на страната ни и тя се превръща в равноправна на другите държави. Княз Фердинанд приема титлата "цар на България".

Чествания ще бъдат в цялата страната, като център на събитията е Велико Търново.

Събитията започват още в 7:30 ч. сутринта с литургия в църквата "Свети Четиридесет мъченици". В средновековния храм-музей ще бъде извършен водосвет на знамената, ще се състои и традиционната възстановка на обявяването на Независимостта с манифеста на Фердинанд. 

В 10:30 ч. в крепостта Царевец с военен ритуал ще бъде издигнато българското знаме, официално слово ще произнесе кметът Даниел Панов. 

В 11:30ч. от площада пред Царевец до Общината ще премине голямо празнично шествие, а в 12:30ч. пред Централна поща свой спектакъл ще представят военните оркестри от международния фестивал.

Кулминацията на празничната програма е от 19:30 ч. на площад "Цар Асен I". Пред крепостта Царевец ще има изпълнения на строеви хватки от Представителния блок на НВУ "Васил Левски", заедно с Тържествена проверка. 

В 20:15ч. е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина", който ще завърши с ефектни фойерверки.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback