Занаятчии пленяват гости на Велико Търново в навечерието на Деня на независимостта

Кулминацията на честванията е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина"

21.09.2024 | 20:16 Редактор:
Във Велико Търново е единственият майстор, който прави изцяло ръчно кадаиф.
Във Велико Търново е единственият майстор, който прави изцяло ръчно кадаиф.

В навечерието на Деня на независимостта Велико Търново се подготвя за честванията на един от най-важните празници в историята ни.

Неизменна част от честването е и големият есенен празник "Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите", който обхваща шестте едни от 18 до 23 септември и превръща емблематичната занаятчийска улица във фестивална арена с близо 30 събития. Над 80 занаятчии показват старовремски техники и изделия. Сред най-интересните майстори е този на кадаиф - В Търново е единственото място в странат, където той се прави изцяло ръчно.

Тържествата във Велико Търново на 22 септември

Събитията започват още в 7:30 ч. сутринта с литургия в църквата "Свети Четиридесет мъченици". В средновековния храм-музей ще бъде извършен водосвет на знамената, ще се състои и традиционната възстановка на обявяването на Независимостта с манифеста на Фердинанд. 

В 10:30 ч. в крепостта Царевец с военен ритуал ще бъде издигнато българското знаме, официално слово ще произнесе кметът Даниел Панов. 

В 11:30ч. от площада пред Царевец до Общината ще премине голямо празнично шествие, а в 12:30ч. пред Централна поща свой спектакъл ще представят военните оркестри от международния фестивал.

Кулминацията на празничната програма е от 19:30 ч. на площад "Цар Асен I". Пред крепостта Царевец ще има изпълнения на строеви хватки от Представителния блок на НВУ "Васил Левски", заедно с Тържествена проверка. 

В 20:15ч. е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина", който ще завърши с ефектни фойерверки.