Разходите на фирмите за труд нараснаха

Държавата плаща все повече на своите служители

20.09.2024 | 20:03 Редактор:
Разходите на фирмите за труд нараснаха
Разходите на фирмите за труд нараснаха

България е на второ място в Европейския съюз по нарастване на разходите за час труд през второто тримесечие на годината. Това показват данните на НСИ. Направена е съпоставка за последните 10 години. От 50% през 2013 година - до цели 160 на сто през 2024 година.

Ако погледнем в дълбочина, държавата като работодател плаща все повече и повече на своите служители. Разходите за второто тримесечие на тази година са се увеличили с 27 процента спрямо същия период миналата година.

Най-висок ръст е регистриран в икономическите сектори "Държавно управление" - с 27 на сто. Значително е повишението и в сектора на  "Образованието" - малко над  26%.  Данните показват още и положителна тенденция в сферата на операциите с "Недвижими имоти", там увеличението е с близо 25%.

Интересно е да видим и как растат възнагражденията на база почасово заплащане.  Общо увеличението е с малко над 15 %. При строителството има ръст с близо 20 на сто, при услугите виждаме нарастване с 13,6 %, а при индустрията с малко над 11 на сто.