Какво знаем за българската следа в пейджърите на "Хизбула"?

Според експерти страната ни трябва да има по-ясна позиция

20.09.2024 | 19:11 Редактор:

България няма нищо общо с пейджърите, които бяха взривени в Ливан. Това е официалната позиция след проверката на Държавна агенция национална сигурност. Припомняме, че фирма, базирана в Будапеща, беше посочена като производител на устройствата. Името на страната ни обаче беше замесено след като унгарски медии написаха, че друга фирма, регистрирана в София, е свързана със сделката за продажба на пейджърите.

След съвместна проверка по случая с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници", позицията на ДАНС е категорична.

"В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените на 17.09.2024 г. в Ливан и Сирия. Установено е също, че визираната в медийните публикации фирма "Hopтa Глобъл" ЕООД или нейният собственик не са осъществявали сделки, по отношение на които България има юрисдикция, с предмет покупко-продажба на стоки", пише в позицията на ДАНС.

"Единственото, което се е случило, са парични потоци, които са преминали по фактури, на фактурите пише, че са за услуги. Основанието за превод са услуги, а не стоки", каза служебният премиер Димитър Главчев.

Според експерти страната ни трябва да има дори по-ясна позиция

"Мисля, че нашата страна много ясно категорично трябва, ако е необходимо още веднъж да се разграничи от каквито и да е било шпионски афери, тъй като ние нямаме отношение към това, което се е случило", смята арабистът проф. Владимир Чуков.

"Става дума за събиране на компетентни ръководители, компетентни ведомства, които са свързани с този предмет на действие и излизането с позиция. Това, че са ни посочили, не значи, че ние имаме някаква вина или участие в тази цялата схема, това е един горещ картов, който всеки го хвърля в скута на другия", заяви експертът по национална сигурност Румен Ралчев.

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR