Шефът на Агенция "Митници": Сканиращото оборудване няма да повлияе на финансите ни

Проектът е изключително важен не само за България, а и за ЕС, каза Георги Димов

20.09.2024 | 17:27 Редактор:
Димов заяви, че не вижда липса на прозрачност.
Димов заяви, че не вижда липса на прозрачност.

Директорът на Агенция "Митници" Георги Димов коментира на брифинг изразените твърдения от страна на депутата от ПП-ДБ Мартин Димитров и евродепутата Радан Кънев по отношение на проекта за закупуване на сканиращо оборудване за митнически контрол.

"Действията на Агенция "Митници" са изключително и само подплатени със законови основания, ползвайки добри сходни европейски практики. Предметът на днешния разговор и публикациите в публичното пространство касаят рентгеново оборудване, което в своята същност е доставка по европейски инструмент за граничен и митнически контрол, допринасящи за опазване здравето, финансовите интереси и грижата по гранично-контролно пропускателни пунктове на Република България като външна граница", заяви Димов.

Проектът е от значение и за ЕС

"Проектът е изключително важен не само за България, той е важен и за целите на Европейския съюз. Договорът, който е сключен с избран от Агенция "Митници" изпълнител, се изпълнява регулярно. Финансовите средства постъпват на основание план, изготвен от Агенция "Митници", обясни той и увери, че интересите и на страната, и на ЕС по отношение на финансовите средства не са застрашени.

Димов обясни, че има причина да не казва коя е избраната фирма. 

"За целите на ГКПП рентгеновото оборудване е част от цялата система за граничен контрол. Информацията, която се събира за нея, представлява тайна не само за целите на България, а и за целите на ЕС и е приложен специфичен ред, законосъобразен, сходен с такива, приложени в други европейски държави", добави той.

Директорът на Агенция "Митници" отговори и каква е причината да се стигне до пряко договаряне, а не до обществена поръчка. 

"Смятам, че решението на Върховния административен съд е изключително точно, ясно, категорично прекратяване на поръчката. Моля да не влизаме в дебат и в дискусии", каза още той и допълни, че на всеки един етап от взаимодействието на Агенция "Митници" с управляващия орган по инструмента за граничен и митнически контрол, касаещ доставка на рентгеново оборудване, Агенция "Митници" е в контакти и взаимодействия със същата.

Процедурата няма да ни забави за сухопътен Шенген

Той отговори и на въпроса дали тази процедура може да ни забави за влизането в Шенген по сухопътни граници.

"Рентгеновото оборудване подпомага, осигурява по-ефикасен граничен и митнически контрол, защитавайки здравето, безопасността и движението на товари на външни граници на ЕС. Рентгеновото оборудване, което ще бъде доставено до юни месец 2025 г., е 31 броя рентгенови системи, разположени на 18 митнически учреждения на територията на България. Категорично не може да ни спъне за Шенген", коментира Димов.

Димов заяви, че не вижда липса на прозрачност, предаде БГНЕС.

"Неслучайно в Закона за класифицирана информация процедурите по отбрана и сигурност визират членове и ангажименти на възлагащия, в които има принципи и постулати основни необходимост да се знае. В момента, с цялото уважение към журналистическото съсловие, не сме в хипотеза необходимост да се знае. Всичко, което е предприела Агенция "Митници" и директорът на Агенция "Митници" по отношение на инструмента на ЕК, е законосъобразно, целесъобразно и директорът на Агенция "Митници" няма от какво да се срамува и от какво да се притеснява", обясни той.

В заключение Димов коментира, че Агенция "Митници" е извършила проверка и не е установила движение на стоки както внос, износ или транзит през или територията на страната на посочените в изявлението на председателя на ДАНС пейджъри.

Снимка: БГНЕС