С наследство на американка с български корени възкресиха село Водица

С дарените пари фондация помага на стартъпи в България

20.09.2024 | 15:06 Редактор:
С наследство на американка с български корени възкресиха село Водица
С наследство на американка с български корени възкресиха село Водица

Американката с български произход Хелън Ринкър Ашли завещава 2 млн. лева за развитието на социални програми в България и на селото, от което са нейните корени. 

"Работим активно с Фондация BCause в България, за да извършим работата, която Хелън Ашли е искала да извърши. Първо работихме в САЩ и направихме стипендии за BCause - отлична работа беше с BCause през годините", каза президент и главен изпълнителен директор на CAF - America Джеси Крафт пред Bloomberg TV Bulgaria. 

Първият пилотен проект е бил за училището в с. Водица, след което е започнало събиране на идеи за развитие на инфраструктурата, културния живот, национална програма като през цялото време е имало консултации с местните жители.

"Селото е изцяло променено, като всички сгради с обществено значение са обновени. В някои от програмите са били включени и съседни села", сподели изпълнителният директор на Фондация BCause Елица Баракова.

Най-голямото постижение е установяването на Център "Ринкър", който е подпомогнал развитието на уменията на множество  предприемачи от цяла България. Работата на центъра ще продължи, като досега е успял да привлече почти 1 млн. лева друго финансиране.

Повече по темата вижте в: bloombergtv.bg