Пленените ни моряци от "Galaxy Leader" пред Елена Йончева: Забравени и отчаяни сме

Обмисля се скорошно освобождаване на сънародниците ни

20.09.2024 | 13:45 Редактор:

Изминаха десет месeца, откакто корабът "Galaxy Leader" беше пленен от хутите с българи на борда. Обмисля се освобождаването на капитана и старши помощник-капитана – Любомир Чанев и Данаил Веселинов. С тях в Йемен се срещна евродепутатът Елена Йончева.

Срещата се случва вчера, извън кораба. Мястото е определено от хутите, от съображение за сигурност. 

"Опитах се да им вдъхна надежда и на двамата, като им казах, че макар все още да не са прибрали в България, тя успя да дойде при тях. Роднините ме помолиха да ги прегърна и няма как да скрия думите им, че са отчаяни и че се чувстват забравени. Така казват те. Това личеше и от емоционалната им реакция, казвайки им, че правя всичко възможно да се приберат у дома", разказа Йончева.

По време на срещата е присъствал и съветникът по външнополитическите въпроси на президента, което по думите на Йончева е добър знак.

"Той ни увери, че аргументите и призивите за разрешаване на тази ситуация се чуват. Приемат се сериозно и се обмисля скорошното им освобождаване", каза евродепутатът.

През десетте месеца двамата са били предимно на кораба и са имали възможност да осъществяват видео връзка с България. 

"За тях са се грижили добре, давали си им необходимата храна, грижи, лекарства. Тежкото е психологическата издръжливост, защото вие първо 10 месеца сте далеч от семейството, второ - цялата неизвестност какво ще се случи в утрешния ден също е доста стряскаща", коментира още Йончева.

Мисията продължава с очакване двамата българи да се завърнат скоро у дома.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 6 дни
Абе нали "държавата" ни надува главите че много се е загрижила за българите по Света.....Ама е доказано че всичко е лъжи и въздух под налягане Сигнализирай за неуместен коментар