Александър Николоски не се трогна от думите на "корумпираните български политици"

Депутати настояха за оставката на вицепремиера на РСМ

19.09.2024 | 19:13 Редактор:

Продължават коментарите относно напрежението между България и Северна Македония след посещението на Гордана Силяновска у нас. Властта в Северна Македония излезе с нападки към България, заради липсата на знамето на Северна Македония по време на проведената неофициална среща между Силяновска и президента Румен Радев. 

От Народното събрание се обединиха около едно: подобно отношение от страна на съседка не бива да бъде толерирано. Чуха се и призиви за оставки.

Депутатите осъдиха езика, който е използвала Северна Македония

"Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят. Ясно е описано за приятелска среща какво се прави, за официална, за работна, но да речем тук нямат опит, но езика, който използват, има само едно извинение - оставка на този министър и ако не го направят нито президент, нито премиер, нито министри, нито партии трябва да се виждат с тях", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Това, което можем да коментираме по казуса "Северна Македония", е, че е недопустим езикът, който използват", посочи депутатът от ПП-ДБ Лена Бориславова.

А председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов показа снимка. 

"Няма да я видите в македонските медии, тя е от посещението на македонския министър-председател Християн Мицкоски в Хърватия. Да виждате тук македонското знаме, защото аз не го виждам, да виждате проблем в този случай? Това е така нареченият "Б комплекс" или комплексът от България", коментира Костадинов.

Редица депутати поискаха оставката на вицепремиера  на ЕС

От БСП и "Има такъв народ" също разкритикуваха позицията на Северна Македония. 

"Недопустими изказвания, още повече за две съседни държави, считам, че ако трябва да продължат нормалните отношения, този човек трябва да си подаде оставката", категоричен е председателят на БСП Борислав Гуцанов.

"Няма да помиришат ЕС, докато не си оправят начина на поведение, на говорене и не спазят всички елементи от договорите за добросъседство", добави депутатът от ИТН Станислав Балабанов. 

На този фон вицепремиерът на Северна Македония Александър Николоски обяви, че застава зад думите си от вчера и допълни, че "корумпирани политици в България му искат оставката".

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа

Вижте повече в репортажа.