Антон Славчев: Антикорупционната комисия работи и стоя плътно зад служителите

От ГЕРБ обясниха защо са против той да напусне поста

19.09.2024 | 19:09 Редактор:

Председателското място на Антикорупционната комисия скара депутатите в парламента. От ПП-ДБ поискаха Антон Славчев да напусне поста. Последваха реакция и скандали в залата.

"Това е своеобразен тест за тази зала кой е готов да намали влиянието на Пеевски в поне една от превзетите от него институции и са политически мотивирани", заяви Лена Бориславова от ПП-ДБ.

От ДПС отвърнаха с контраатака

"Изтеклите разговори за финансирането на кампанията на ПП-ДБ. Ние не разбрахме какви са тези кешове, които имат, които трябва по някакъв начин да бъдат узаконени. Не разбрахме кое е лицето Пламен, което Кирил моли дали може малко повече да даде. Това прилича ли ви на пране на пари? Защото на мен ми прилича", заяви депутатът Йордан Цонев от ДПС.

Така дебатът премина във взаимни обвинения кой използва шефа на Антикорупционната комисия. 

"Г-жа Бориславова е в конфликти. По всякакъв начин драпа да се освободи от лицето Славчев, защото точно той я покри. С авиоотряд и един министър-председател отидоха да си хапнат рибка в Солун", каза Хамид Хамид от ДПС.

"По това вече има приключила проверка с вашия председател Антон Славчев. Показателното е, че в комисията няма разследвания за корупция срещу ДПС", допълни Бориславова.

"Ние искаме да стигнем до истината защо лица, предмет на проверка, искат оставката на проверяващия ги. Това е нечувано нахалство", допълни Цонев.

"Въпросът е защо толкова години след фалита на КТБ, защо толкова след информацията за саковете изтеглени средства от банките, ние нямаме присъди", посочи Николай Денков от ПП-ДБ.

"Уважаеми господин Денков, добре опитахте да се изперете със сапуна си, който направихте", добави Станислав Анастасов от ДПС.

От ГЕРБ обясниха защо са против освобождаването на Славчев

"Начинът на разсъждение как виждат тази комисия, ме плаши. С Бойко Рашков начело ние, за разлика от други, сме много потърпевши. Когато дойдат да те извлекат от вас като Севда и да пикаете в кофата без никакво обяснение, ще ви питам дали ще ви е страх и какво толкова има", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

Да се защити на трибуната излезе и самият главен герой днес - Антон Славчев.

"Вие ми казвате на мен: "Г-н Славчев, персонално Вие нищо не работите. Не, работят служителите в тази комисия и аз стоя плътно зад тях", заяви Славчев.

След близо 5 часа дебат депутатите оставиха Славчев за шеф на комисията

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа