Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия

Предложението на ПП-ДБ за неговото отстраняване не получи мнозинство

19.09.2024 | 17:15 Редактор:
Депутатите гласуваха и предложение за освобождаването му като шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.
Депутатите гласуваха и предложение за освобождаването му като шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия, след като предложението на ПП-ДБ за неговото отстраняване не получи мнозинство. 95 гласува "за", 91 бяха против и 8 въздържали се. Мотивите за неговото освобождение бяха липсата на прозрачност в дейността, неизпълнение на съдебни решения и липса на ефективност. Предложено бе Славчев да бъде заместен с Антоанета Георгиева-Цонкова.

Депутатите гласуваха и предложение за освобождаването му като шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. И от този пост обаче Славчев не беше освободен. 

"На 6 октомври 2023 г. влезе в сила Закона за противодействие на корупцията, дадохте една събота и неделя на двете комисии да се разделят. Разследващите функции на комисията влязоха от март т.г.", каза Славчев.

Той уточни, че производствата при тях са вече 200. По тях работили служителите, а не той. Те били на много по-високо ниво от колегите му от останалите специални служби.

"Г-н Славчев за съжаление остава шеф на Комисията за противодействие на корупцията, въпреки факта, че тази комисия не работи и никакво противодействие на корупцията ние не виждаме", заяви Асен Василев от ПП-ДБ в кулоарите на парламента, цитиран от "Фокус". 

"Конституцията е абсолютно категорична по тази точка. От ГЕРБ се спънаха точно в тази норма на Конституцията, когато се опитаха да излъчат Росен Желязков за председател на парламента в 48-отo НС. Тогава им трябваха 121 гласа, тъй като така пише в Конституцията. Те ги нямаха и Росен Желязков не стана тогава председател на НС. След доста дни ротация стана Вежди Рашидов. Така, че ГЕРБ знаем, че не четат добре Конституцията и няма правен пропуск", посочи Василев.

По отношение на взривените пейджъри Васил Стефанов от ПП-ДБ добави, че е много важно в такива моменти да се следят официалните източници и да не се правят спекулации.

Снимка: БГНЕС

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа