Проблеми и надежди в село Брягово с идеята за вендинг машини за лекарства

От години в селото няма аптека

19.09.2024 | 12:17 Редактор:

Село Брягово се намира на около 20 километра от общинския център Хасково. В селото няма аптека, преди години е имало само здравна служба. Постоянно живеещите в селото са малко над 550 души, иначе официално регистрираните са 700. Кметът на селото Делчо Митев често помага, като сам купува на възрастните хора лекарства.  

"Смятам, че възрастното население малко трудно ще се справи с тях, за разлика от това младите хора, които работят и живеят тук, могат да се справят и могат да помогнат и на възрастните хора да се обслужват с тези медикаменти и лекарства. Това наистина ще бъде в положителна насока. Сега хората поръчват на други по рейса, който идва, на други хора. Ние сме се ангажирали и като кметство, когато отиваме до Хасково да купуваме лекарства", казва Митев.

Хората от селото приемат новината за вендинг машините за добра новина, но се и страхуват как ще го ползват, тъй като в селото има повече възрастни хора.

"Чух за тези машини, но не знам доколко може да си сигурен какво лекарство да си вземеш от тази машина. Това не е кафе да натискаш или нещо друго да си купиш. Сега ходим до града и си купуваме, нямаме друг избор", посочи жител на селото.

"В нашето село много добре ще стане. Имаме много стари хора. Нямат възможност да ходят до града. Много хубаво ще стане, ако сложат една машинка за лекарства. Идеално ще е", каза друг жител на селото.

Бряговци сега се надяват, че с машините ще решат проблемите си поне за лекарства от първа необходимост, но няма да отпадне ходенето до големите аптеки за лекарства за сърце и други сериозни здравни проблеми, които изискват рецепта.

Вижте повече в репортажа.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа