Борислав Белазелков: Президентът не избързва в назначаването на председател на ВКС

Съюзът на съдиите настоява държавният глава да получи лично впечатление как е избран Лозан Панов и след това да реши дали да го назначи

03.02.2015 | 10:48 Редактор: Мариета Иванова
Борислав Белазелков: Президентът не избързва в назначаването на председател на ВКС

Съюзът на съдиите призовава президентът да прецени какво се е случило в рамките на процедурата по избора на председател на Върховния касационен съд, „да вземе отношение по това какво се е случило, както трябва, и какво не е се е случило, както трябва, но и от гледна точка на това кой и с какви мотиви решава да избере единия или другия кандидат“, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Съюза на съдиите Борислав Белазелков. По думите му „едва след като прецени това и получи лично впечатление държавният глава да прецени дали да приеме предложението или да окаже за председател на ВКС".

„В България демократичните процеси нямат традиция и демокрацията се усвоява, чрез прилагането й. Това, което призовахме е президентът да приложи демокрацията, за да стане ясно какво е неговото отношението,“ коментира Белазелков.

Съмненията доколко гласуването на представителите на  Висшия съдебен съвет за избора на председател на Върховния касационен съд е било анонимно Белазелков коментира, че „не случайно Конституцията предвижда да се гласува анонимно“. От друга страна, той подчерта, че при положение, че още същия ден „медиите знаеха кой как е гласувал- и това ако е анонимно гласуване, кое е“.

„Ако Конституцията държи един избор да се проведе анонимно, очевидно Конституционният законодател има предвид, че когато се гласува анонимно, гласуващият може да се освободи от натиска, който му  е бил упражнен преди това“, коментира още Белазелков. В този смисъл той подчерта, че „тъй като дълго време преди това се дискутираше, че съседът може да надникне как гласуваш“, е показателно, колко гласуването е било анонимно.

На въпрос на водещия Иван Нончев дали и ако не Лозан Панов, а Павлина Панова беше избрана за председател на ВКС, отново изборът е щял да бъде критикуван,  Белазелков коментира: - „Конституционният наказател като е отчитал позицията на председателя на ВКС още през 1991, е преценил, че кой да заеме този пост трябва да зависи не само от шестимата съдии, избрани във Висшия съдебен съвет, и 11-те души политическа квота, които също са в този ВСС, но отговорността кой да бъде този председател трябва да е поета и от президента. И президентът трябва да е съгласен с избора, така че да бъде заета позицията“, коментира председателят на Съюза на съдиите. По думите му президентът не забавя решението си за назначението си, а не прибързва с него.

„Важните решения не се вземат от днес за утре- да се надяваме, че ще направи своите консултации, ще изгради свое лично мнение по въпроса и ще действа за благото на народа“, коментира още  Белазелков.

На база какво е било казано и какви мотиви са били изтъкнати при избирането на Лозан Панов за председател на ВКС по думите на Белазелков става ясно, че това не е кандидатът за позицията.