Предприемачите у нас доволни от ресора на Екатерина Захариева - какво очакват?

Те виждат потенциал в политическия ѝ опит

18.09.2024 | 19:16 Редактор:

Джакпот, който страната е спечелила, без да иска - така експерти определиха ресора, отреден на българския еврокомисар. Предприемаческият бранш също приветства сферите, с които ще се занимава Екатерина Захариева, и разчита на диалог с българския еврокомисар.

България е получила ресора "Стартъпи, изследователска идея и иновации", защото страната ни не е заявила категорична коя позиция иска, смятат специалисти.

"Можехме да вземем други ресори - по-ценни за българската политика, но без да искаме ударихме джакпот с този ресор", коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Екатерина Захариева има потенциал

Предприемачите също приветстват ресора, който е отреден на България. Коментират, че пътят на Екатерина Захариева е преминал през други сфери, но те виждат потенциал в политическия ѝ опит и разчитат на комуникация.

"Факт е, че тя няма опит и е нова на тази сцена, но тя има политически опит. Ако тя съумее да води диалога с бизнеса, тогава тя има шанс да се интегрира и да бъде припозната от бизнеса. Практиката е показала, че ако не се вслушват, те не решават правилните проблеми", каза Недялко Дервенков от Българската предприемаческа асоциация.

А ако в парламента реакциите бяха в двете крайности, то изпълнителната власт е удовлетворена.

"Изключително актуален ресор и в ЕС, и в България, макар че аз съм на мнение, че ресорът се определя от еврокомисаря, а не обратното. В този смисъл мисля, че г-жа Захариева ще докаже и този път възможностите си", заяви служебният премиер Димитър Главчев.

А една от важните задачи през българския еврокомисар ще бъде да работи, за да може европейската икономика да догони китайската и американската.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 850 гласа

Снимка: БГНЕС