България отговори остро на обидите на Северна Македония

Мнозина напомниха за добрите отношения, нужни на РСМ, за да влезе в ЕС

18.09.2024 | 19:04 Редактор:

Скандални думи на македонски министър, който нарече българите "мизерници", предизвика незабавна реакция от България. Провокативното изказване дойде от вицепремиера Николоски. Последва и изявление от премиера Мицкоски, че Северна Македония ще промени Конституцията си, само ако има гаранция за влизане в Евросъюза след най-много пет години. Наложи се за пореден път да се припомня на Скопие, че развитието на добросъседски отношения са ключови за европейското му бъдеще.

Александър Николоски със скандално изказване

Причината за думите на македонския вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски е скандалът с липсата на македонското знаме на протоколна снимка на президентите на двете държави по време на неофициална среща в София миналия петък. В интервю за телевизия "Алфа" Николоски заяви, че по време на срещата Силяновска - Радев, домакинът е трябвало да покаже приличие. 

"Но понеже очевидно домакинът не е цивилизован, ако искат, нека пратят протестна нота на това, което казвам: домакинът нито е цивилизован, нито е пристоен, нито има уважение, затова ситуацията е такава, каквато е. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Същите, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени, сега говорят за патриотизъм", заяви Николоски. 

Външното ни министерство осъди отправените квалификации към българския народ. 

"Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога", написаха от МВнР.

Светкавична реакция дойде и от българските депутати

"Проблемът обаче е, че хора с подобен манталитет са оставени от правителството на РСМ да бъдат изразители на позиции, които в крайна сметка са пагубни за европейското бъдеще на бившата югославска република", написа депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев.

ПП-ДБ определиха изказването като емоционален изблик. 

"Обидни и непремерени думи. Македонските политици трябва да разберат едно - ако искат да бъдат членове на Европейския съюз, трябва да спазват писмените споразумения", категоричен бе депутатът от ПП-ДБ Асен Василев.

Делян Пеевски поиска извинение за България. 

"След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски, РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава. Посланикът на Република Северна Македония трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ!", написа председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

БСП смятат, че подобна риторика не подобрява отношенията ни. А ИТН бяха категорични, че РСМ няма място в ЕС.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 850 гласа