Фармацевти: Кой ще носи отговорност, ако 5-годишно дете си купи хапче от вендинг автомат?

България е с най-много аптеки на глава от населението в Европа

18.09.2024 | 18:34 Редактор:

В 14 области у нас все още няма разкрити денонощни аптеки. Въпреки това, сме с най-много аптеки на глава от населението в Европа.

Данните от Националната аптечна карта за 2023 година показват още, че 30 общини нямат достъп изобщо до аптека на територията на общината си. Населението там е малко над 132 хиляди души, или 2,1% от населението.

776 пък са населените места, в които хората нямат аптека на разстояние от 30 минути или средно 20 км. А с аптека не по-далече от половин час разполага 97,8% от населението.

В България се пада 1 аптека на 2135 души

Според статистиката в България се пада 1 аптека на 2135 души. За сравнение в Европейския съюз съотношението е 1 към 4122.

Днес Фармацевтичният бранш отново потвърди протестната си готовност, заради намерението да се поставят вендинг машини в населените места без аптеки. Опасенията им са, че зад гласуваното предложение се крие лобизъм.

"Това, което можем да направим, е в знак на протест да затворим аптеките, чудесно. И кой ще пострада накрая? Пациентът. Ние това цялото нещо го правим за пациента, основно", каза председателят на Българския фармацевтичен съюз маг. фарм. Димитър Маринов.

Не е търсена експертизата на специалистите

"Кой точно ще носи отговорност за лекарствата, отпуснати от машината. Аз не знам Наказателният кодекс да може да осъди машина. Кой ще носи отговорност, ако 5-годишен младеж си купи лекарство и го налапа?", попита председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

Експертизата на специалистите не е била търсена при изготвянето на текстовете, които минаха в зала.

"Ако между първо и второ четене не се организира работна среща, широка дискусия, в която да се обмислят всички тези неправомерни текстове, отговорността за самолечението ще бъде тяхна", подчерта Аделина Любенова от Инициативния комитет от магистър-фармацевти.

Вместо вендинг машини за лекарства, фармацевтите предлагат държавата да потърси средства за финансиране на покритие от аптеки както на местата където няма, така и там където липсват денонощни.

"Срещаме се с поредното предложение преди избори, в което някой много съобразителен човек се е сетил, че някъде в България или на границата преди да влязат в България, стоят едни машини и ние трябва да ги продадем. Цената, която ще плати за тези 28 машини, е около 2 пъти по-висока само за да закупи машините, отколкото, ако дотира разкриването на нови денонощни аптеки в 28 области за цяла година", допълни Вълев.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 830 гласа

Снимка: БГНЕС