fallback

България прие дерогация за доставки за АЕЦ "Козлодуй" от Русия

АЕЦ ''Козлодуй" осигурява повече от 1/3 от националното производство на електроенергия

18.09.2024 | 17:07 Автор: Искра Ангелова

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде дадена дерогация (изключение) относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С дерогацията се разрешава на АЕЦ "Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на договори, изброени също в приложения към днешното решение. Разрешава се също внос на стоки и технологии от Русия и предоставяне на свързана с тях техническа помощ, необходими за изпълнение на изрично изброени в приложения договори. Дерогацията ще важи до изтичането на въпросните договори.

Основният приоритет при експлоатацията на АЕЦ "Козлодуй" е поддържането на най-високо равнище на техническа и ядрена безопасност, радиационна защита, безопасни и здравословни условия на труд, както и опазването на околната среда. Гарант за безаварийното електропроизводство и ядрената безопасност са регулярните доставки и консултантски услуги от проектанти, конструктори и производители на монтираното в централата оборудване. Тъй като голяма част от системите и оборудването на централата са с руски произход, някои от договорите за доставки на стоки и предоставянето на услуги, свързани с годишните ремонти, надеждната и безопасна експлоатация на блокове 5 и б на АЕЦ "Козлодуй", са сключени или се налага да бъдат сключени с руски изпълнители.

АЕЦ "Козлодуй" е единствената атомна централа в България и най-големият производител на електроенергия в страната. Тя осигурява повече от 1/3 от националното производство на електроенергия. Безпроблемната и стабилна експлоатация на централата е въпрос на енергийна и на национална сигурност.

Снимка: БГНЕС

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 852 гласа

fallback
Още от България
fallback