България прие дерогация за доставки за АЕЦ "Козлодуй" от Русия

АЕЦ ''Козлодуй" осигурява повече от 1/3 от националното производство на електроенергия

18.09.2024 | 17:07 Редактор:
България прие дерогация за доставки за АЕЦ
България прие дерогация за доставки за АЕЦ "Козлодуй" от Русия

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде дадена дерогация (изключение) относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С дерогацията се разрешава на АЕЦ "Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на договори, изброени също в приложения към днешното решение. Разрешава се също внос на стоки и технологии от Русия и предоставяне на свързана с тях техническа помощ, необходими за изпълнение на изрично изброени в приложения договори. Дерогацията ще важи до изтичането на въпросните договори.

Основният приоритет при експлоатацията на АЕЦ "Козлодуй" е поддържането на най-високо равнище на техническа и ядрена безопасност, радиационна защита, безопасни и здравословни условия на труд, както и опазването на околната среда. Гарант за безаварийното електропроизводство и ядрената безопасност са регулярните доставки и консултантски услуги от проектанти, конструктори и производители на монтираното в централата оборудване. Тъй като голяма част от системите и оборудването на централата са с руски произход, някои от договорите за доставки на стоки и предоставянето на услуги, свързани с годишните ремонти, надеждната и безопасна експлоатация на блокове 5 и б на АЕЦ "Козлодуй", са сключени или се налага да бъдат сключени с руски изпълнители.

АЕЦ "Козлодуй" е единствената атомна централа в България и най-големият производител на електроенергия в страната. Тя осигурява повече от 1/3 от националното производство на електроенергия. Безпроблемната и стабилна експлоатация на централата е въпрос на енергийна и на национална сигурност.

Снимка: БГНЕС

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 812 гласа