fallback

Какво ще има във вендинг машините за лекарства?

Законопроектът засега е приет само на първо четене

18.09.2024 | 13:45 Автор: Толя Стоянова

Вносителите от "Възраждане" отново обясниха, че в автоматите за лекарства няма да има такива, които се взимат само с рецепта. Депутатите хем подкрепят идеята за вендинг машини за лекарства в малките населени места, хем пък изразяват и своите притеснения. От утре се очаква да започне и обществено обсъждане, така че да се направят правилните поправки в законопроекта.

"Лекарствени автомати, в които ще се предлагат лекарствени продукти, които не са по лекарско предписание. Говорим за лекарства от първа необходимост", уточни Маргарита Генчева от "Възраждане".

От ПП-ДБ подкрепят идеята, но имат и притеснения. 

"Възрастните хора няма да могат да се справят с част от нещата, които трябва да се правят с вендинг машините, защото са нова технология. Вендинг машината струва 180 000 лв.", обясни председателят на здравна комисия Александър Симидчиев.

Законопроектът беше приет с мнозинство в пленарната зала миналата седмица. А идеята - създаването от страна на държавата на денонощни аптеки в малки, отдалечени и труднодостъпни населени места, където такива няма, както и изнесени извън помещенията на аптеките вендинг машини за лекарства.

"Лекарствата, които ще бъдат в тези автомати, в голяма част от европейските страни може да ги купите от супермаркетите", добави Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" (ИТН).

Законопроектът засега е приет само на първо четене в НС, но преди второ разглеждане ще претърпи поправки.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 776 гласа

fallback
Още от България
fallback