Димитър Главчев: Ресорът на Екатерина Захариева е много перспективен

Премиерът ѝ пожела успех на изслушването пред Европейския парламент

18.09.2024 | 12:16 Редактор:

По думите на служебния министър-председател Димитър Главчев ресорът на Екатерина Захариева като еврокомисар е много перспективен. Това каза премиерът в началото на днешното правителствено заседание, коментирайки ресора "Стартъпи, изследвания и иновации", който бе отреден за българския еврокомисар Екатерина Захариева. 

"Изключително актуален ресор в Европейския съюз и България. Аз съм на мнение, че ресорът се определя от еврокомисаря, а не обратното. Аз съм убеден, че Екатерина Захариева ще докаже и този път възможностите си", посочи Главчев. 

Той ѝ пожела успех при предстоящото съгласно процедурата изслушване пред Европейския парламент и съответните комисии. Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи проектоструктурата на новата Европейска комисия.

"В тази връзка имаме доста тематично продължение на този ресор. Ще приемем за Министерството на образованието и науката, по програми, отпускането на 7 млн. лева. Шест от тях са само по една единствена програма. Това е Национална програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда". Ще бъдат оборудвани класни стаи в 380 населени места в различни общински училища, което ще помогне за повишаване на готовността на учениците и по-бързото им навлизане в последствие в икономиката и всички други отрасли", каза още служебният министър-председател.

"Продължава подготовката на предстоящите избори на 27 октомври, така че да гарантираме тяхната честност и прозрачност. Изпратихме писмо до Централната избирателна комисия с предложения за оптимизиране на процеса на гласуване с машините, заяви Главчев.

Той припомни, че в началото на седмицата шестима министри проведоха среща с ръководството на Комисията и изрази надежда, че конструктивните разговори ще продължат по същия начин. Премиерът уточни, че в петък ще се теглят номерата на машините, които ще минат удостоверяване на типа на техническите устройства на машинното гласуване.

Премиерът Главчев обърна внимание и на превантивните мерки, които правителството предприе във връзка с наводненията в Централна и Източна Европа. Изпратени са писма до областните управители и кметовете, за да се събере необходимата информация за наличностите им като техника и материали за справяне с бедствените ситуации и превенция. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 715 гласа