Хладно и дъждовно време обхваща България и Балканите

Сняг в планините и валежи по Черноморието

18.09.2024 | 06:00 Редактор:

Днешният 18 септември ще започне с минимални температури в страната от 8 до 20 градуса, по Черноморието — до 14-15 градуса. Хладният и влажен въздух ще се задържи над Балканите.

Над страната облачността ще бъде значителна, с временни разкъсвания в Дунавската равнина. Ще превалява главно в южните райони и по Черноморието, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

През нощта над Югозападна България ще превали, докато на изток облаците ще се разкъсат. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток със скорост до 25 км/ч. Максималните температури в страната ще са от 19 до 26 градуса, в югозападните райони и по Черноморието — до 25-26 градуса.

Времето в планините

Над планините ще има значителна облачност в следобедните часове с валежи, а над 2200 м ще вали и мокър сняг. Вятърът по високите части, над 2500 м височина, ще бъде до умерен от югозапад със скорост до 30 км/ч. Максимални температури над 2500 м височина — около 4 градуса, а на 1500 м — до 12 градуса.

В Европа

Дъждовни облаци обхващат централните територии на стария континент. Облаци на последователни вълни ще достигат Балканите. Хладният и влажен въздух, който се настани над нашата страна, през следващите дни бавно ще се затопля. Другият център с по-интензивни валежи над континента е над Северно море. Гръмотевични бури се очакват над Източното и Южното Черноморско крайбрежие, около Грузия и Турция.

Времето в следващите дни

У нас в сряда ще се задържи дъждовно и хладно за сезона, с превалявания в Северна България. В планините над 2200 м ще превалява сняг. В четвъртък дъждовните облаци ще се задържат над страната, с повече валежи в Тракия и по Черноморието. Дневните температури в населените места ще достигат 18-23 градуса. В петък валежите по Черноморието ще отслабват и спират, а следобед ще превали в западните райони.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 564 гласа

Снимка: Freepik