fallback

След скандал в НС депутатите отложиха новия механизъм за изчисляване на такса смет

За седми път се отлага въвеждането на новия принцип за преизчисление

17.09.2024 | 15:35 Автор: Деси Николова

Депутатите отложиха с една година влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на таксата за битови отпадъци - "замърсителят плаща" на извънредно заседание. В пленарната зала гласуването на промените в Закона за местните данъци и такси предизвика сериозна полемика сред депутатите.

"Да, безспорно трябва да се подкрепи в момента, защото таксата ще скочи в Космоса и няма как хората да си платят тази такса. Не знам дали някои от колегите са наясно, че за седми път ще се отложи въвеждането на този много по-справедлив принцип", заяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

"С такава политика, с такива изказвания, трудно ще разширите лявото. Трудно ще стане голямото ляво обединение. Хората гледат и знаят, че ако сега плащат такса смет 100 лева, от 1 януари 2026 г. Гуцанов казва - ще плащате 1100 лева", каза Георги Свиленски от БСП.

"Не четете както дяволът евангелието, а трябва да се направят нещата, да бъдат най-добри за цялата ни страна", отвърна Гуцанов.

"Принципът "замърсителят плаща" трябва да бъде приложен и е истински срам за всички кметове и за цялата изпълнителна власт, че все още не са готови", заяви депутатът от "Възраждане" Димо Дренчев.

"Този закон е лобистки, ще облекчи фирмите, а на гражданите ще им скочи такса смет много. Не трябва да си затваряме очите, че в  ромските гета, какъвто и закон да приемем, те няма да си хвърлят боклука по начина, по който искаме. И съм сигурен, че ще се напълни с незаконни сметища", категоричен бе лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. 

"Ако някой твърди, че в резултат на новата такса смет ще има нерегламентираните сметища, то нека да се разходи из държавата и да види положението в момента", апелира депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback