София празнува: Карлос Насар и Боряна Калейн станаха почетни граждани на столицата

Негово Светейшество патриарх Даниил призова да бъдем достойни граждани

17.09.2024 | 14:06 Редактор:

Празникът на София събра десетки граждани, политици и общественици, както и държавния глава Румен Радев пред храм "Св. София". Православната църква почита светите великомъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София.

Пред храм "Св. София" бе отслужен тържествен водосвет. Негово Светейшество патриарх Даниил честити празника и призова да бъдем достойни граждани.

"Нека пътят, избран от Светите Христови невести - София, Вяра Надежда е Любов, бъде наш път и добродетелите, засвидетелствани от тях не само с имената, но с живота и подвига, бъдат и наши добродетели", каза патриархът.

Кметът Васил Терзиев призова за разбирателство между политическите сили и поздрави всички граждани. 

"София е символ на мъдростта - да гледаме не само към настоящето, но и към бъдещето, и да намираме верния път", посочи Терзиев.

А 11 българи бяха удостоени със званието "почетен гражданин" на София на церемония в Столичния общински съвет. Сред наградените станаха олимпийските ни медалисти Карлос Насар и Боряна Калейн.

"Огромна радост е за мен да съм почетен гражданин на град София и то именно на този хубав празник - празникът на града", сподели Карлос Насар.

"Да бъдеш удостоен с такова звание в града, в който си роден и израснал, е невероятно, благодарна съм", каза Боряна Калейн.

По случай празника в много музеи и галерии днес входът е свободен.

Вижте повече в репортажа на Антония Яворова.