fallback

Близо милион пенсионери влизат в групата на бедните

Линията на бедност в страната се определя по методология на европейската статистическа служба Евростат

17.09.2024 | 08:43 Автор: Искра Ангелова

Значително ще нараснат разходите на държавната хазна за най-бедните в страната и за хората с увреждания от 1 януари 2025 г. Но наред с това близо 1 млн. пенсионери ще бъдат в групата на най-бедните. Причината за това е предстоящото увеличение на линията на бедност и това, че голяма част от социалните плащания и финансовите помощи за хора с увреждания се определят от линията на бедност.

Предложението на правителството за вдигане на линията на бедност от 526 лв. на 638 лв. в понеделник беше разгледано от Националния съвет за тристранно сътрудничество. От началото на следващата година линията на бедност ще нарасне със 112 лв., или със 21,3%.

Това автоматично ще доведе до вдигане с 21,3% и на редица социални помощи. Линията на бедност в страната се определя по методология на европейската статистическа служба Евростат - тя е 60% от средния нетен разполагаем доход на хората в страната. Проблемът е, че линията на бедност, изчислена от Националния статистически институт за 2023 г. и публикувана през 2024 г., ще бъде използвана от правителството за официална линия на бедност през 2025 г., тоест две години след годината, за която се отнасят данните за доходите. А междувременно и доходите и цените в страната продължават да нарастват.

Линията на бедност ще бъде повишена с 21,3%

С повишаването на линията на бедност ще се разшири обхватът на хората, които получават пенсия за старост. Причината е, че социалната пенсия за старост имат право да получат хора, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от 30 на сто от сбора на линията на бедност, определена за страната през последните 12 месеца, и не получават друга пенсия. В общия доход не влизат добавките към пенсиите, помощите от социалното подпомагане, енергийните помощи, детските и т. н., пояснява "Труд".

С увеличението на линията на бедност от 1 януари 2025 г. на 638 лв. ще се окаже, че стотици хиляди пенсионери влизат в групата на най-бедните. От 1 юли тази година минималната пенсия за стаж и възраст беше увеличена на 580,57 лв., като тя ще остане в този размер поне до средата на следващата година, за когато е предвидено следващото индексиране на пенсиите по “швейцарското правило” - с 50% от инфлацията и 50% от ръст на средния осигурителен доход за предходната година. В момента над 800 хил. души взимат пенсии в размер на минималната пенсия за стаж и възраст или дори по-малки.

Като тук влизат не само пенсии за стаж и възраст, а и инвалидни и социални пенсии. Като към тях добавим и хората с пенсии в размер между минималната пенсия за стаж и възраст - 580,57 лв., и новата линия на бедност - 638 лв., ще се окаже, че от началото на следващата година близо 1 млн. пенсионери ще взимат по-малко от линията на бедност. Причината за рязкото увеличение на пенсионерите в групата на най-бедните е, че линията на бедност ще бъде повишена с 21,3%, а от 1 юли тази година пенсиите бяха вдигнати значително по-малко - с 11 на сто.

Според КНСБ линията на бедност за 2025 г. трябва да бъде 667 лв. (29 лв. по-висока от предложената от правителството) именно, за да бъде отчетена инфлацията за периода между използваните данни за доходите на хората и годината, в която линията на бедност ще бъде приложена. Според последните данни на НСИ, публикувани през април 2024 г., линията на бедност е 638 лв., а под прага на бедност са 1,325 млн. души, или 20,6% от населението на страната.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 149 гласа

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback