Близо милион пенсионери влизат в групата на бедните

Линията на бедност в страната се определя по методология на европейската статистическа служба Евростат

17.09.2024 | 08:43 Редактор:
Според КНСБ линията на бедност за 2025 г. трябва да бъде 667 лв.
Според КНСБ линията на бедност за 2025 г. трябва да бъде 667 лв.

Значително ще нараснат разходите на държавната хазна за най-бедните в страната и за хората с увреждания от 1 януари 2025 г. Но наред с това близо 1 млн. пенсионери ще бъдат в групата на най-бедните. Причината за това е предстоящото увеличение на линията на бедност и това, че голяма част от социалните плащания и финансовите помощи за хора с увреждания се определят от линията на бедност.

Предложението на правителството за вдигане на линията на бедност от 526 лв. на 638 лв. в понеделник беше разгледано от Националния съвет за тристранно сътрудничество. От началото на следващата година линията на бедност ще нарасне със 112 лв., или със 21,3%.

Това автоматично ще доведе до вдигане с 21,3% и на редица социални помощи. Линията на бедност в страната се определя по методология на европейската статистическа служба Евростат - тя е 60% от средния нетен разполагаем доход на хората в страната. Проблемът е, че линията на бедност, изчислена от Националния статистически институт за 2023 г. и публикувана през 2024 г., ще бъде използвана от правителството за официална линия на бедност през 2025 г., тоест две години след годината, за която се отнасят данните за доходите. А междувременно и доходите и цените в страната продължават да нарастват.

Линията на бедност ще бъде повишена с 21,3%

С повишаването на линията на бедност ще се разшири обхватът на хората, които получават пенсия за старост. Причината е, че социалната пенсия за старост имат право да получат хора, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от 30 на сто от сбора на линията на бедност, определена за страната през последните 12 месеца, и не получават друга пенсия. В общия доход не влизат добавките към пенсиите, помощите от социалното подпомагане, енергийните помощи, детските и т. н., пояснява "Труд".

С увеличението на линията на бедност от 1 януари 2025 г. на 638 лв. ще се окаже, че стотици хиляди пенсионери влизат в групата на най-бедните. От 1 юли тази година минималната пенсия за стаж и възраст беше увеличена на 580,57 лв., като тя ще остане в този размер поне до средата на следващата година, за когато е предвидено следващото индексиране на пенсиите по “швейцарското правило” - с 50% от инфлацията и 50% от ръст на средния осигурителен доход за предходната година. В момента над 800 хил. души взимат пенсии в размер на минималната пенсия за стаж и възраст или дори по-малки.

Като тук влизат не само пенсии за стаж и възраст, а и инвалидни и социални пенсии. Като към тях добавим и хората с пенсии в размер между минималната пенсия за стаж и възраст - 580,57 лв., и новата линия на бедност - 638 лв., ще се окаже, че от началото на следващата година близо 1 млн. пенсионери ще взимат по-малко от линията на бедност. Причината за рязкото увеличение на пенсионерите в групата на най-бедните е, че линията на бедност ще бъде повишена с 21,3%, а от 1 юли тази година пенсиите бяха вдигнати значително по-малко - с 11 на сто.

Според КНСБ линията на бедност за 2025 г. трябва да бъде 667 лв. (29 лв. по-висока от предложената от правителството) именно, за да бъде отчетена инфлацията за периода между използваните данни за доходите на хората и годината, в която линията на бедност ще бъде приложена. Според последните данни на НСИ, публикувани през април 2024 г., линията на бедност е 638 лв., а под прага на бедност са 1,325 млн. души, или 20,6% от населението на страната.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 132 гласа

Снимка: БГНЕС