Кадровици и обществени структури се притесняват от политически зависимости във ВСС

Висшият съдебен съвет ще избира и нов председател на ВАС

16.09.2024 | 19:16 Редактор:

Освен главен прокурор, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще избира и нов председател на Върховния административен съд (ВАС). Кадровици и обществени структури се притесняват от политически зависимости по процедурата, която по всяка вероятност ще се води от състав на ВСС с изтекъл мандат.

Дни след като Пленумът на ВСС размрази процедурата за избор на главен прокурор, кадровиците се захващат и с търсенето на нов председател на ВАС. Мандатът на настоящия Георги Чолаков изтича след месеци.

Както при процедурата с избора на главен прокурор, така и при тази с председателя на съда - опасенията са, че важните решения ще бъдат взети от ВСС с изтекъл мандат и политически пристрастия. Без конкуренция.

"Опасенията ни са, че тази процедура се гони да бъде изпълнена от точно този състав на ВСС, който с времето се е доказал като много изпълнителен", каза адв. Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки"

"За съжаление, винаги е имало подозрения за политически интереси", посочи Атанаска Дишева, член на Съдийската колегия към ВСС.

Председателят на Върховния административен съд е един от така наречените "трима големи" в съдебната власт. Кандидатури за висшия пост в съдебната система ще бъдат издигани през октомври.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 114 гласа