Ще намалеят ли хората, попадащи под линията на бедност у нас, и работещите пенсионери?

С увеличаването ѝ ще бъдат обхванати 730 хиляди лица

16.09.2024 | 18:55 Редактор:

Линията на бедност у нас е от значение при определянето на размера на социалните помощи и броя на хората, които ги получават. Така за 2024 година прагът, под който човек не може да живее, е 526 лв. Предложението на държавата е сумата да се увеличи с малко над 21% или размерът ѝ да стане 638 лв. Синдикатите обаче искат линията на бедност да бъде 667 лв.

Според Любка и Зоя за оцеляване в България сумата трябва да надвишава предложената от държавата и да е четирицифрена.

"Да е поне 1 000 лв., за да се живее все пак. Аз съм пенсионер вече колко години, пък работя. Защо?", попита риторично Любка.

"Колко пъти по телевизията казват колко е необходимо за един, двама или за трима човека. Поне към 2000 на човек трябва да има, или за двама души да са поне 2000 лв.", коментира Зоя Григорова.

И докато работодателите са съгласни с ръста от 21% с вярата, че хората, попадащи под линията на бедност, ще намалеят, то синдикатите искат още повече средства.

"Едно чувствително увеличение на прага на линията на бедност, въз основа на които се изчисляват редица обезщетения. Вярваме, че процентът на хората в бедност ще бъде понижен през следващата година", каза председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

"Около 30% хора, живеещи в риск от бедност, остава устойчиво, тоест политиките, в това число и определянето на самата линия на бедност и след това ползването ѝ, не дават този резултат, който трябва", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

С увеличаването на линията на бедност ще бъдат обхванати 730 хиляди лица. Представители на синдикатите смятат, че за правилно изчисляване на този праг трябва да се вземе предвид и цената на малката потребителска кошница.

"Коригиращата част на методиката, включваща малката кошница при това за данни, които са най-пресни, дават най-актуална картина колко де факто е поскъпнал животът за тези хора, които ще подпомагаме", добави Димитров.

Вижте повече в репортажа.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 114 гласа