Димитър Главчев поиска изготвяне на екшън план за справяне с бедствия

Във фокуса на срещата бяха превантивните действия, които се правят планово

16.09.2024 | 17:53 Редактор:
Възможностите за финансиране на щети от бедствия и форсмажорни обстоятелства по линия на европейската солидарност също бяха дискутирани в рамките на срещата.
Възможностите за финансиране на щети от бедствия и форсмажорни обстоятелства по линия на европейската солидарност също бяха дискутирани в рамките на срещата.

Няма опасност България да бъде застигната от циклона, причиняващ опустошителни валежи и наводнения в Централна и Източна Европа. Ситуацията се следи всекидневно. Това беше докладвано на министър-председателя Димитър Главчев на свиканата от него работна среща в Министерския съвет заради бедственото положение в редица европейски региони.

Във фокуса на срещата бяха също превантивните действия, които се правят планово по почистване на речни корита, отводнителни канали и възстановяване на диги. Министър-председателят Главчев поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедствия. В тази връзка, за да бъдат събрани допълнителни данни, ще се изпратят писма до областните управители и кметовете за наличностите им като техника и материали за справяне с бедствени ситуации и за превенция.

Възможностите за финансиране на щети от бедствия и форсмажорни обстоятелства по линия на европейската солидарност също бяха дискутирани в рамките на срещата. Министърът на земеделието и храните Георги Тахов изтъкна, че са направени постъпки пред Европейската комисия, така че за първи път България да се възползва от кризисния резерв за сектор "Земеделие". В срещата участваха също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, министрите на регионалното развитие и благоустройството, на вътрешните работи, на околната среда и водите, на енергетиката, на икономиката и индустрията.

Снимка: Министерски съвет