София отбелязва празника си с богата културна програма на 17 септември

Приветствено слово ще изнесе кметът Васил Терзиев

16.09.2024 | 17:05 Редактор:
17 септември е Ден на София.
17 септември е Ден на София.

17 септември е Ден на София. Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден градът, приел името на храма "Света София" – Божията премъдрост, отбелязва своя празник.  От 10:00 ч. в присъствието на кмета Васил Терзиев ще се проведе тържественото заседание на Столичния общински съвет, на което изявени личности ще бъдат удостоени със званията почетен граждани на София - "Почетен знак на Столичната община" и "Значка на София". 

От 11:30 ч. пред храм "Света София" по традиция ще се проведе тържествена церемония по издигане на знамето на София. Тържествен водосвет ще отслужи Негово Светейшество българския патриарх Даниил.

Приветствено слово по повод празника на града ще изнесе кметът Васил Терзиев. В Софийска градска художествена галерия ще бъдат връчени Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. 

На 17 септември с вход свободен за посетители ще работят  - Регионалният исторически музей – София – постоянна експозиция и временни изложби в сградата на пл. "Бански" № 1, Античният културно-комуникационен комплекс "Сердика", Археологическото ниво на храм "Света София", Археологическият парк "Западна порта на Сердика", Гробницата на княз Александър I, Експозицията за национално помирение, Триъгълната кула на Сердика, Софийската градска художествена галерия и филиали: галерията музей "Дечко Узунов" и галерията "Васка Емануилова".

От 17 до 23 септември пред НДК се провежда фестивалът "Аз съм София".  В Деня на София на площад "Славейков" започва Международното триенале на сценичния плакат и изложбена поредица "Алея на славата". 

От 17:30 ч. в парк "Заимов" ще се проведе празничен танцов спектакъл. От 19:00 ч. на сцена на ул. "Алабин" № 39 – Фестивалът New Kids from the Block представя концерт и огнен спектакъл. В същия час общинският културен институт Дом на културата "Красно село" представя концерт на Галина Апостолова (пиано) и Раиса Запрянова (виола), част от цикъла "Музикални вторници" с вход свободен. А от 20:30 ч. в Археологическият парк "Западна порта на Сердика" ще се проведе визуален танцов пърформанс "Граници на реалността" на "Дерида Денс Център". 

Редица събития ще се проведат на открито, ще има изложби, музикални и танцови събития, уличен театър, книжни фестивали, литературни и исторически маршрути, спортни събития, детски програми. В общинските културни институти, както и Столичната библиотека, също има събития, посветени на празника. 

Събитията, които Столичната община, районните администрации, общинските културни институти и партньорските организации посвещават на Деня на София, са обединени в програмата "София празнува 17 септември" и можете да видите тук.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)