Румен Радев: Носете България в сърцето си и помнете заветите на учителите

Президентът призова всички ученици на 128 СУ "Алберт Айнщайн" да продължат да крачат уверено по пътя на познанието

16.09.2024 | 14:38 Редактор:

Първият учебен ден не е част от официалния празничен календар, но е истински народен празник, защото поколения наред жадни за просвещение българи по традиция изпращат децата си до прага на училището, за да поемат по светлия път на знанието. Това заяви президентът Румен Радев, който участва в тържественото откриване на учебната година в 128 СУ "Алберт Айнщайн" в София.

В словото си държавният глава открои приноса на българските учители, благодарение на които младото поколение получава ценна подкрепа по пътя на своето развитие. Той приветства и непрекъснатите усилия за обновяване и усъвършенстване на материалната база в българските училища, от което зависи и качеството на образованието.

"Неслучайно избрах да открия новата учебна година в 128-о училище "Алберт Айнщайн", защото това е едно училище, което за последните 10 години успя почти да удвои броя на своите ученици. Училище, което развива иновативни програми и успешно сътрудничество. Което внедрява перспективни специалности и дисциплини, насочени към бъдещето", заяви президентът.

В приветственото си слово държавният глава отправи призив към всички ученици на 128 СУ "Алберт Айнщайн" да продължат да крачат уверено по пътя на познанието, като не спират да мечтаят, да търсят отговори и да проявяват любопитство.

"Вашият патрон е казал преди доста време, че въображението е най-висшата форма на научно изследване", допълни Радев.

В приветствието си държавният глава подчерта още, че първият учебен ден е най-вълнуващ за първокласниците, които тепърва поемат по трудния и интересен път на знанието, но той е не по-малко значим и за онези, които тази година прекрачват училищния праг за последен път.

"Предполагам, че мнозина от вас са избрали своята житейска посока. Образованието и знанията, които получавате тук ви дават широки възможности както у нас, така и по света. Където и да изберете да учите, да работите и да живеете, носете винаги България в сърцето си и помнете заветите на вашите учители", обърна се към дванайсетокласниците президентът.

Румен Радев благодари на родителите за градивната роля във възпитанието на децата им, без която, по думите му, трудът на специалистите в системата на образованието би бил напразен. Държавният глава отбеляза още усилията на учителите, които възпитават дух на хуманност и човечност у подрастващите, като ясен пример за това е участието им в редица благотворителни инициативи, сред които и  "Българската Коледа", която се провежда ежегодно под патронажа на президента на Република България.

Снимка: Прессекретариат на президента

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 111 гласа