Борисов призова жителите по поречието р. Луда Камчия да са готови за евакуация

Премиерът посочи, че се работи с местните власти за опазване на имуществото на гражданите, както и тяхната сигурност

02.02.2015 | 17:24 Редактор: Мариета Иванова
Борисов призова жителите по поречието р. Луда  Камчия да са готови за евакуация
Борисов призова жителите по поречието р. Луда Камчия да са готови за евакуация

По информация от Министерството на околната среда и водите и Министерството на вътрешните работи  и местните власти във Варна има риск от образуване на приливна вълна от язовир Камчия към язовир Цонево вследствие на обилните валежи в Североизточна България  и рязкото повишаване на нивото на реките в областта. Застрашени са населените места по поречието на река Луда Камчия, основно в общините Аврен и Дългопол, посочват от пресцентъра на правителствената пресслужба.

В тази връзка премиерът Бойко Борисов призова „всички жители на населените места по поречието на реката да имат готовност да се евакуират с цел запазване на сигурността на техния живот. Създаваме организация, съвместно с местните власти, за опазване на имуществото на гражданите, както и тяхната сигурност“, гласи още изявлението на премиера.

Създадена е организация над 600 човека да бъдат временно изведени от селата Величково, Гроздьово, Цонево и Дъбравино. - „Те ще бъдат временно изведени и настанени на сигурни места“, уверяват от правителствената пресслужба.

„Разпоредил съм и към Варна пътуват министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и началникът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов“, гласят още цитираните от пресцентъра думи на премира Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов е в непрекъсната връзка с министрите и представителите на местната власт в засегнатите райони.