fallback

Спор за линията на бедност - 638 или 667 лв.

От КНСБ не са съгласни с предложената сума

16.09.2024 | 14:10 Автор: Деси Николова

На Националния тристранен съвет беше обсъдено увеличаването на линията на бедност за 2025 година. По предложение тя трябва да стане от 526 на 638 лева. Линията на бедност определя размера на социалните помощи и броя на хората, които ги получават. 

КНСБ не са съгласни с предложената сума и настояват за промени в методиката на изчисление на линията на бедност. Тяхното предложение е от другата година тя да стане 667 лева. От друга страна, бизнесът е съгласен с предложената от кабинета сума. Финалното решение за определянето на линията на бедност трябва да бъде взето от Министерския съвет.

"Сравнимостта е на базата на основните данни. Ние това, разбира се, искаме да запазим. Ще има допълнителен коефициент, с който ще отразяваме това състояние, в което се намира нашето население в България", поясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Към момента има чувствително увеличение на прага на линията на бедност, въз основа на който се изчисляват редица обезщетения по тези три закона. Вярваме, че процентът на хората в бедност ще бъде понижен през следващата година", заяви председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback