Реакцията на Димитър Главчев за авиоинцидента и кой ядоса Румен Радев

Трети ден на траур

16.09.2024 | 13:48 Редактор:

Президентът Румен Радев и премиерът Димитър Главчев присъстваха на откриването на учебната година в столични училища. Държавният глава направи първи коментар на авиоинцидента в "Граф Игнатиево", при който загинаха двама пилоти. Очаква се днес или утре да бъде разчетена черната кутия на военния самолет.

След загубата на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, въпросът какво е довело до трагичния инцидент все още остава без отговор. Възможните причини за първи път коментира президентът, който трябваше да присъства на авиошоуто, за което тренираха двамата военни.

"Да не се допускат политически спекуланти и самозвани експерти, които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата, да се самовъзбуждат и вживяват в ролята на прокурори и съдии. Редно е да изчакаме заключенията от работата на компетентната комисия", заяви Радев.

По разследването се работи с всички възможни версии, довели до падането на машината.

"Днес или утре ще бъде разчетена черната кутия", уточни Главчев.

А темата стана повод и за задочен разговор през медиите между "Дондуков" 1 и 2.

"Апелирам да се вземат адекватни мерки, така че да се превежда в необходимата степен на изправност авиационната техника, да се внедряват нови ефективни средства, които подпомагат летателната дейност. Има инвестиционна план-програма за модернизация, тя е внесена в парламента", добави Радев.

"Виждате, че на много места не достигат пари, бюджетът показва и политиките, които следва правителството. Нашето обаче е служебно и е трудно да покажем по този начин. Продължаваме политиките на предишни правителства, не очаквайте изненади", заяви Главчев.

Радев коментира и исканите оставки заради авиокатастрофата.

"Когато Делян Пеевски и Росен Плевнелиев рискуват живота си толкова за България, колкото ген. Русев и ген. Петров, тогава могат да им искат оставките", настоя президентът.

Днес е трети ден на траур във Въоръжените сили и общините Долна Митрополия и Разлог, откъдето са двамата загинали пилоти.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 111 гласа