fallback

Незабравими емоции в първия учебен ден в цялата страна (+ВИДЕО)

Хиляди ученици с трепет прекрачиха училищния праг

16.09.2024 | 13:51 Автор: Тодор Петров

На първия учебен ден мерките за сигурност в цялата страна бяха засилени. Полицаи пред училищата и нови пешеходни пътеки спомагат за безопасността на децата. Училищния праг прекрачиха 720 000 ученици. От тях 58 000 са първокласниците, всички те разпределени в над 2 300 училища. Преподавателите и специалистите в детските градини и училищата за тази учебна година са 92 000 души.

Боян Николов учи в природо-математическата гимназия "Академик Иван Ценов" във Враца. И въпреки че не влиза в класната стая за първи път, споделя, че всяка година изживява наново емоцията на първия учебен ден. 

"Нямах търпение. Някак си през лятото животът ми беше празен. Няма толкова неща за правене. Училището си е училище", казва осмокласникът.

Своето място в класната стая за първи път ще търсят над 500 деца във Враца, за които тя ще стане нов пристан на знания и вълнения. В основно училище "Бачо Киро" в старата столица също посрещнаха първия звънец с емоции. Въпреки че в училището започва мащабен ремонт, учебният процес няма да бъде нарушен.

В Хасково 938 ученици от ОУ "Свети Иван Рилски" също посрещнаха първия учебен ден. Училището е в процес на изграждане на среда, която се стреми към повишаване интереса на учениците към науките, технологиите, инженерството и математиката. Част от дейностите, свързани с обособяването на специализирани кабинети, са вече извършени. 

Бургас отвори класните стаи и с допълнителни мерки за безопасност на децата. С фигурка на момче на пешеходна пътека осъмна училище в морския град. Тя е основана в памет на 12-годишно момиче от Бургас, блъснато на пешеходна пътека. 

Целта на фигурите, каквито има на няколко места в Бургас, е да изостри вниманието на шофьорите преди пешеходните пътеки. Полицаите показаха на децата как се прави проверка дали шофьорите са употребили алкохол преди да седнат за волана и как да пресичат правилно. 

Вижте повече в репортажа.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 115 гласа

fallback
Още от България
fallback