fallback

Храните и културата поскъпват, облеклото и транспортът поевтиняват

Инфлацията у нас забавя ръста си и през август

16.09.2024 | 13:17 Автор: Деси Николова

Месечната инфлация в България забавя ръста си през август, достигайки до 0,1% от отчетени 0,8% през юли. Тенденцията от летните месеци сложи край на трите поредни периода на дефлация през пролетта. Това показват актуалните данни на Националният статистически институт (НСИ).

На годишна основа забавянето също продължава до 2,1% през август от 2,4% през юли и 2,5% през юни.

На месечна база през август най-голямо е увеличението на цените в групите: "Хранителни продукти и безалкохолни напитки" (0,9%), "Развлечения и култура" (0,5%) и "Алкохолни напитки и тютюневи изделия" (0,3%). Най-голямо намаление е регистрирано в групите: "Облекло и обувки" (3,3%) и "Транспорт" (0,9%).

През август цените на стоките и услугите са се увеличили в следните потребителски групи: "Хранителни продукти и безалкохолни напитки" - увеличение с 0,9%; "Развлечения и култура" - увеличение с 0,5%; "Алкохолни напитки и тютюневи изделия" - увеличение с 0,3%; "Съобщения" - увеличение с 0,2%; "Разнообразни стоки и услуги" - увеличение с 0,2%.

По-ниски са цените на стоките и услугите в следните потребителски групи: "Облекло и обувки“ - намаление с 3,3%; "Транспорт" - с 0,9%; "Жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома" - с 0,2%; "Ресторанти и хотели" - с 0,1%.

Без промяна остават цените на стоките и услугите в групите "Здравеопазване", "Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива" и "Образование".

През миналия месец ръст в цените се наблюдава при следните хранителни продукти: зеле - с 22,8%, листни зеленчуци - с 15,9%, цитрусови и южни плодове – с 8%, праскови и кайсии - с 6,1%, млечни масла - с 5,1%, краставици - с 5%, мляно месо (кайма) - с 3,7%, домати - с 3,7%, кафе - с 3,6%, пресни зеленчукови подправки - с 3,5%, ябълки - с 3,3%, маслини - с 3,1%, месо от домашни птици – с 2,6%, гъби - с 2%, олио - с 1,9%, минерална вода - с 1,6%, леща - с 1,3%, шоколад и шоколадови изделия - с 1,2%, плодови сокове - с 1,1%, зрял чесън - с 1%.

Намалени са цените на сезонни хранителни продукти като дини и пъпеши - с 18,4%, на кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 4%, картофи - с 3,8%, други пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжан) - с 3,5%, извара – с 2,1%, сладолед - с 2%, прясна и охладена риба - с 1,9%, сухи сладкарски изделия - с 1,4%, свинско месо - с 1,3%, месо от едър рогат добитък - с 1%.

В групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при: международни полети - с 3,4%, централно газоснабдяване - с 2,7%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 2,2%, куриерски услуги - с 1,6%, вестници - с 1,5%, мебели - с 1,4%, прахосмукачки - с 1,3%, метан за ЛТС - с 1,3%, бръснаро-фризьорски услуги и услуги за поддържане на добър външен вид - с 1,3%.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 115 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback