Румен Радев: Самозвани експерти, които не са влизали в самолет, манипулират обществото

"Очаквам адекватни действия", подчерта президентът

16.09.2024 | 12:12 Редактор:
Радев с категорична позиция след трагедията.
Радев с категорична позиция след трагедията.

Нека да не се допускат политически спекуланти, самозвани експерти, които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата, да се самовъзбуждат и вживяват в ролята на прокурори и съдии.

Това каза президентът Румен Радев във връзка с авиокатастрофата на "Граф Игнатиево" от петък, 13 септември, при която загинаха двама пилоти. Инцидентът се случи по време на генерална репетиция за планирано авиошоу, преди която лично президентът участва в демонстрационен полет.

"Редно е да се изчака заключението от работата на компетентната комисия и тогава да се спекулира", добави Румен Радев.

Според президента записите от видеа и клипове в момента не могат да доведат до реални заключения какво точно се е случило. "Много фактори трябва да се анализират и аз съм сигурен, че те ще бъдат анализирани", добави президентът.

"Не ми задавайте тъпи въпроси изобщо, има си план – той е на ВВС (Военновъздушните сили) и на Министерството на отбраната кое как се прави", отговори Румен Радев на журналистите и посъветва медиите да се поинтересуват и да си намерят отговорите.

Президентът припомни, че по време на КСНС е поставял въпроса за "опасно малкия" нальот на българските летци.

"Не само за това, изобщо за перспективите за развитие на Българската армия, за Военновъздушните сили, които са голям консуматор на бюджет. Авиационната техника е скъпа, поддръжката е скъпа и летенето е най-скъпо, но там се обещава и след това се забравя. За такива неща се сещат политици и управленци – хората, които вземат решения за разходването на бюджета, едва когато наближават избори или стане някакво произшествие. Затова аз апелирам отново да се вземат адекватни мерки, така че най-после да се превежда в необходимата степен на изправност и авиационната техника, да се внедряват нови технически средства, които да подпомагат летателната дейност", каза Румен Радев.

Той припомни, че инвестиционната програма за модернизация е внесена в Народното събрание.

"Очаквам адекватни действия", каза още Радев и припомни, че неведнъж е призовавал за аварийни мерки за привличане и задържане на хора с качества в армията.

Разследващата комисия ще установи и летателните часове на загиналите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

"Тези хора наистина са имали един добър нальот. Майор Димитров е бил най-опитният на L-39", добави президентът и подчерта: "Какво и как точно е станало, ще установява комисията".

Запитан дали е готов да свика КСНС, президентът отвърна, че за да има съвет, трябва да има чуваемост от участниците в него.

"И трябва когато се стигне до някакво конкретно предложение за решение, то да се изпълнява", отговори Радев.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 109 гласа

Снимка: БГНЕС