fallback

Първият учебен ден: Вълнение и нови предизвикателства за учениците

2331 училища отварят врати за над 720 000 ученици в цялата страна

16.09.2024 | 07:17 Автор: Деси Николова

2331 училища ще отворят врати на 16 септември, за да посрещнат своите ученици. В тях вече са записани над 58 000 първокласници, а общият брой на децата от подготвителните групи и учениците от първи до дванадесети клас надхвърля 720 000.

В детските градини и в училищата ще работят над 92 000 учители и специалисти.

През новата учебна година в 396 неделни училища в 43 държави ще се изучава български език и литература, история и география на България и ще се реализират проекти, свързани с българската история и култура.

Държавници и политици ще присъстват на откриването на учебната година на различни места в столицата и страната.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков ще открие новата учебна година в две български училища. Той ще посети 122. иновативно ОУ "Николай Лилиев" в София в 9:30 часа и ОУ "Христо Смирненски" в град Раковски в 14:30 часа в първия учебен ден. В столичното училище учениците ще имат обновена спортна база, а в Раковски през лятната ваканция е изграден нов учебен корпус със средства от МОН.

Министър-председателят Димитър Главчев ще участва в тържественото откриване на новата учебна година в 35 СЕУ "Добри Войников" в София в понеделник от 10 часа, информира БГНЕС.

От 10:00 часа президентът Румен Радев ще участва в тържественото откриване на учебната година в 128 СУ "Алберт Айнщайн" в София. Държавният глава ще произнесе слово в рамките на церемонията и по-късно ще проведе среща с ръководството и преподавателския екип на учебното заведение.

От 10:30 чaса вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие новата учебна година в Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback